Magyar gazdaság

Oszkó: az ingatlanadó kevesebb mint egy százalék lesz

Várhatóan kevesebb mint egy százalék lesz majd az ingatlanadó mértéke - jelentette ki Oszkó Péter a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában.

A pénzügyminiszter azt mondta: az eddig emlegetett egy százalék óvatos becslés volt, de az új teher pontos mértékét még nem tudta megmondani. A tervek szerint 2010-től vezetik be az ingatlanadót - számol be a hirado.hu az FH jelentése alapján.

Oszkó Péter elmondta: az Európai Unióval és a Valutaalappal kötött szerződések teljesítését májusban vizsgálják meg. Arról nincs szó, hogy Magyarországnak "óriási többletforrásokra" lenne szüksége - tette hozzá.

A pénzügyminiszter a nyugdíjrendszer átalakításáról azt mondta, hogy a kormány hosszú távra keres megoldást. A minimálnyugdíjon élők számára pedig valamilyen pluszforrást biztosítana a költségvetés - közölte.

A miniszter beszélt a műsorban arról is, hogy Magyarország az unió tagállamaihoz képest igen engedékeny az adóparadicsomokkal szemben, az ezzel kapcsolatos szabályozás pedig elavult. Azt is mondta: korábban, adószakértőként az volt a dolga, hogy optimalizálja megbízói adókiadásait. De - mint fogalmazott - mindig a törvényes módon járt el, és közben kiismerte a kiskapukat, így most tudja, mihez kell elsőként hozzányúlnia.

Oszkó Péter szerint a kormány felkészült arra, ha a most várt 5,5 - 6 százaléknál esetleg nagyobb lenne idén a gazdasági visszaesés - több tartalék van ugyanis a rendszerben. 

IMF ingatlanadó adóparadicsom minimálnyugdíj Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek