Magyar gazdaság

Bajnai nem mond le: fegyelmezett szocialisták és SZDSZ-esek

Bár a 2009-es adómódosításokról, valamint a nyugdíjakkal kapcsolatos szigorításokról szóló jogszabályváltozások zárószavazására csak a jövő héten kerül sor a T. Házban, nem túlzás kijelenteni, hogy az új kormány jogszabálycsomagja tegnap esett át a legnehezebb megmérettetésen.

A honatyák ugyanis azokról a módosításokról szavaztak, amelyekkel a Bajnai-kabinet meg kívánta változtatni a Gyurcsány-kormány adó- és nyugdíjlépéseinek egy részét.

E módosításokhoz Bajnai Gordon kormányfő még a kinevezésekor, egy politikai nyilatkozat formájában kérte az MSZP-s és a szabad demokrata honatyák támogatását. Egyben kilátásba helyezte: lemond, ha a szigorításokat a képviselők akár egyetlen ponton is felpuhítják. Erre végül nem került sor, tegnap fegyelmezetten szavaztak a két párt képviselői a kormányzati javaslatokról.

Az adók terén a legjelentősebb változás az, hogy az áfa mértéke a jelenlegi 20-ról nem 23, hanem 25 százalékra emelkedik, „cserébe” bevezetnek egy igen szűk körben érvényesülő, kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is. Szintén eltérés, hogy a magánszemélyek 4 százalékos „szolidaritási” adója mégsem szűnik meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Gyurcsány Bajnai Bajnai Gordon MSZP áfa T. Ház adó bajnai-csomag nyugdíj
Kapcsolódó cikkek