Magyar gazdaság

Pályázók: kell félni az áfától?

A projektgazdáknak a június 30. utáni teljesítésű beszerzéseknél érdemes a megemelt értékű áfával kalkulálni - tanácsolja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Borzongást keltett a pályázói piacon is az új általános forgalmi adószabályozás. Ezért azt javasolja az európai uniós források felhasználást menedzselő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hogy a pályázók/projektgazdák tanulmányozzák alaposan az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2009. évi XXXV. törvényt.

A jelenleg nyitott és a jövőben kiírásra kerülő tervezési és pályázati felhívások esetében bölcs dolog ennek alapján tervezni a projektet. Fontos az is, hogy a projektmegvalósítás ütemezésénél az áfával érintett, és 2009. június 30-át követő teljesítési dátumú termék- és szolgáltatás-beszerzések esetében számoljanak emelt mértékű áfával a projektgazdák.

Aki rendelkezik már aláírt támogatási szerződéssel, vagy támogatói döntéssel, vagy pályázatát már benyújtotta, annál a benyújtott és/vagy elfogadott költségvetés keretei irányadóak. Az áfára vonatkozó elszámolhatósági szabályok nem változnak, tehát a benyújtott, 2009. június 30. utáni teljesítési dátumú számlák a megemelt áfa összegével elszámolhatóak.

Az NFÜ vizsgálja annak objektív feltételeit, hogy a kizárólag az áfa emeléséből adódó elszámolható projektköltség-növekmény ellentételezésére milyen lehetőségek adódnak. Ehhez kormányzati szintű döntés szükséges, melynek előkészítése folyamatban van.

pályázók áfaemelés
Kapcsolódó cikkek