Magyar gazdaság

Az EKB vezetője "elzárná a pénzcsapokat"

Azok a kormányok, amelyek sok kölcsönt vettek fel azért, hogy megbirkózzanak a gazdasági válsággal, ne halmozzanak fel további adósságot - figyelmeztetett az Európai Központi Bank vezetője.

Jean-Claude Trichet szerint a már bevezetett ösztönző csomagok megfelelő segítséget nyújtanak. "Van olyan pillanat, amikor nem szabad többet költeni és további adósságot felhalmozni. Ehhez a pillanathoz érkeztünk el" – idézi Európai Központi Bank (EKB) vezetőjét a BBC.

Trichet a francia Europe-1 rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: bármilyen további gazdaságélénkítő csomag csak az államadósság növeléséhez vezetne, amelynek következményeit az eljövendő generációknak kellene viselniük.

 

Megfogalmazása szerint a már életbe léptetett intézkedések "teljes mértékben rendkívülinek" és "elégségesnek" tekinthetőek. Trichet szerint a globális gazdasági aktivitás idén "közel lesz a stabilitáshoz", és jövőre némi növekedés is lesz látható.

Mint arról korábban beszámoltunk , az EKB vezetői és piaci elemzők egyaránt azzal számolnak, hogy a nyári hónapokban a legtöbb európai országban csökken a fogyasztói árak szintje. A májusi adatok szerint Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban, Írországban, Portugáliában és Luxemburgban már az elmúlt hónapban is negatív tartományban mozgott az és az euróövezetben összességében ugyanakkora volt a fogyasztói árszint, mint tavaly májusban.

(A kelet-közép-európai országokban továbbra is emelkedtek az árak, így az EU egészének mutatója még pozitív tartományban van.) Jean-Claude Trichet EKB-elnök a közelmúltban kijelentette, a nyári hónapokban negatív inflációs adatok várhatók, de úgy vélte: ez csak ideiglenes lesz, tehát nem kell deflációs folyamatok kialakulásától tartani.

EKB Trichet Európai Központi Bank gazdaságélénkítő adósság
Kapcsolódó cikkek