Magyar gazdaság

Bajnai: a csalódás a szélsőségek felé viheti az embereket

A válság tömegesen a szélsőségek felé viheti az embereket, és növeli ennek kockázatát, hogy a világon mindenütt elképesztő méretekben adósodnak el az államok - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök a Mozgó Világ című lapnak adott interjújában.

"A válságnak sok olyan hosszú távú veszélye van, nemcsak Magyarországra, egész Európára, az egész világra nézve, amiket még nem mértünk föl, még nem modelleztünk" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a válság döntően az alsó- és középrétegekről szól - idézi a teol.hu a távirati irodát.

Azokról, akik nagy nehezen megkapaszkodtak, fölvettek, mondjuk, egy devizahitelt, és vettek belőle egy kis lakást, állásuk van, és keresnek 150-160 ezer forintot bruttóban. Őket fenyegeti leginkább a lecsúszás veszélye" - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon egy történészi megállapítást idézett, amely szerint a forradalmat nem a szegények csinálják, hanem akik csalódtak. A csalódás pedig most tömegesen a szélsőségek felé viheti az embereket, és ez nemcsak Magyarországon probléma - hívta fel a figyelmet.

A kormányfő szerint növeli a szélsőségek felé sodródás kockázatát az, ami most zajlik a világban, hogy államok elképesztő mértékű deficiteket halmoznak fel, és ennek megfelelően elképesztő mértékben adósodnak el. Ez előrevetíti a magas veszélyét és azt, hogy nagyon nehéz lesz finanszírozni a hatalmas államadósságokat. "Magyarország eladósodott ország. De az angolok és más, nálunk sokkal nagyobb országok idén vagy jövőre utolérnek bennünket államadósságban, és az más volumen, mint a mi nyolcvan százalékunk" - mondta. Hangsúlyozta, hogy az államadósságok finanszírozásának kényszere ki fogja szorítani a piacról a vállalatok hitelfelvételét, növekedés pedig akkor van, ha a vállalatok meg a lakosság a fogyasztáshoz hitelt tud fölvenni.

"Tehát félő, hogy lassul majd a növekedés, egyszersmind nő az infláció, és nagyon kellemetlen helyzet, stagfláció alakul ki" - mondta. Bajnai Gordon szerint azzal a geopolitikai veszéllyel is szembe kell nézni, hogy nemcsak egy adott társadalmon belül csalódhatnak a középrétegek, hanem csalódhatnak egész országok is, és ezek hajlamosak lehetnek külső ellenség keresésével kompenzálni a belső válságaikat. "Tetézi a veszélyeket a protekcionizmus megjelenése a világgazdaságban, mert az nagyon könnyen sovinizmussá tud válni.

Márpedig az, hogy a romló gazdasági klímában elszabadul a protekcionizmus és az abból fakadó sovinizmus, magát az európai gazdasági-politikai rendszert is veszélybe sodorhatja" - figyelmeztetett Bajnai Gordon.

A kormányfő még az európai választások előtt válaszolt a lap kérdéseire; a beszélgetés szövegét a szerkesztőség előzetesen az MTI rendelkezésére bocsátotta.

devizahitel Bajnai felvétel szélsőségek válság
Kapcsolódó cikkek