Magyar gazdaság

Budapest jobb hely, mint New York

Hajszálnyival ugyan, de New Yorkot is megelőzi a magyar főváros azon a ranglistán, amelyen a világ 140 nagyvárosának életminőségét hasonlította össze az Economist Intelligence Unit (EIU).

A stabilitás, az infrastruktúra, az egészségügy, a kultúra, a környezet és az oktatás mutatói alapján készített értékelésben Budapest 88,2 pontot kapott a lehetséges 100-ból, ami a lista 55. helyéhez volt elegendő.

Ezzel a kelet-közép-európai térség legélhetőbb városának bizonyult a magyar főváros: Prága, Pozsony és Varsó 5-15 hellyel hátrébb található a nemzetközi rangsorban. A román, a szerb és a bolgár főváros pedig még hátrébb foglal helyet, valamint az oroszországi metropoliszoknál is sokkal vonzóbbnak tűnik a budapesti élet.

A világ legkellemesebb városa a londoni kutatóintézet szerint a kanadai Vancouver, közvetlenül utána az osztrák főváros következik. Általában olyan - észak- és nyugat-európai, illetve kanadai, ausztrál és új-zélandi - települések kerültek az élmezőnybe, amelyek közepes méretűek, és gazdasági fejlettségük viszonylag alacsony népsűrűséggel társul.

A túlzsúfolt metropoliszok ugyanis az infrastruktúrától a bűnözésig számos területen rosszabb életfeltételeket kínálnak - mutatnak rá az EIU elemzői. A lista alsó harmadában ázsiai és afrikai városokat találunk. Ezek mindegyikét lehúzza a gyenge infrastruktúra, amihez sok helyütt fizikai veszélyeztetettség (például polgárháborús helyzet) is társul.

A Mercer tanácsadó cég nemrég készült életszínvonal-felmérésében Bécs került az első helyre - Budapest pedig csak a 74. helyezést érte el.

Stabilitás Pozsony Prága Budapest Varsó életminőség vancouver infrastruktúra
Kapcsolódó cikkek