Magyar gazdaság

"Gazdasági háború" tört ki Svájc és világ többi része között

A svájci banktitok feloldására irányuló nemzetközi követelések felerősödése azt jelenti, hogy gyakorlatilag „gazdasági háború” tört ki Svájci és a világ többi része között – véli az egyik legnagyobb genfi magánbank vezetője.

Yves Mirabeuad, a családi nevét viselő magánbank ügyvezető partnere a Financial Times-nak nyilatkozva amiatt panaszkodott, hogy a brit és az amerikai hatóságok gyakorlatilag hadat üzentek a több évszázados hagyományokkal rendelkező svájci banktitok intézményének. „Van egy olyan érzés a bankárok között és a lakosság körében is, hogy (…) gazdasági háborúban állunk” – fogalmazott az 1819-ben alapított bankház vezetője.

Az elsősorban vagyonos ügyfeleknek nyújtott privát banki szolgáltatásokkal foglalkozó Mirabeaud-ház vezetője szerint az amerikai és a brit polgárok nagyon könnyen tudnak adót csalni belföldön is. „Nézzék meg a delaware-i bejegyzésű cégeket, vagy a Csatorna-szigetekben bejegyzett alapokat” – utalt két „belföldi” adóparadicsomra Yves Mirabeaud.

Szerinte nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban mégis éppen Svájcot pécézték ki a világ vezető országai az adócsalás elleni fellépés során. „Svájc kicsi ország, nincs nagy hatalma” – magyarázta a bankár.

Mirabeaud szerint ügyfeleik némileg elbizonytalanodtak a nagy nemzetközi kampány láttán, de ezt egyelőre közvetlenül még nem érzékelik a napi ügymenet során. Úgy látja, szakembergárdájuk színvonala és Svájc politikai stabilitása továbbra is vonzó célponttá teszi a helvét államot a külföldi befektetők számára.

Svájc adóelkerülés adóparadicsom Mirabeaud adócsalás
Kapcsolódó cikkek