Magyar gazdaság

A kínai piacok pedig maradnak!

Szinte egész Európát érinti az a gazdasági bűncselekmény-sorozat, amelynek magyarországi szereplőit a napokban fogták el a vámnyomozók.

A profi adócsalók csaknem ötmilliárd forint áfát nem fizettek be a költségvetésbe. Az ügy pillanatnyi állásáról tegnap számolt be Nagy János országos vámparancsnok.

Az alapos előkészítést követő összehangolt akció során Budapesten és az ország több megyéjében 64 helyszínen folytattak házkutatást, s tíz embert, köztük nyolc kínait, egy vietnamit és egy magyart elfogtak, öt másik gyanúsított ellen pedig elfogató parancsot adtak ki. A kiterjedt nemzetközi szálakra tekintettel a bűnözői hálózat felgöngyölítésében tevékenyen részt vett az Europol, amely a felderítést egyebek között uniós adatbázisok hozzáférhetővé tételével segítette.

A házkutatások során egyébként a nyomozók nem csak az adócsalásra találtak bizonyítékot. Bizonyos jelekből pénzmosásra lehet következtetni: hajléktalanok utaltak át Magyarországról több millió dollárt és eurót.

A kínaiak által irányított három – egymással kapcsolatban lévő – bűnözői csoport 2006 óta ügyködik: Távol-Keletről származó árukat vámkezeltetnek az más tagállamaiban, majd ezeket Magyarországon hozzák forgalomba hamis okmányok felhasználásával.

A becsült adóhiány jelenleg 4,8 milliárd forint, ám feltehető, hogy a nyomozás későbbi szakaszában ennél nagyobb összeget is bizonyítani tudnak a nyomozók.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

áfacsalás hamisítás adóelkerülés kínai piac illegális kereskedelem
Kapcsolódó cikkek