Magyar gazdaság

Állami segítséggel hódítanak az egész világon a kínai cégek

A pekingi kormány az ország hatalmasra duzzadt valutatartalékainak felhasználásával fogja segíteni a kínai vállalatok külföldi terjeszkedését - jelentette ki Wen Jiabao miniszterelnök.

Bár az ázsiai óriás külföldre irányuló, nem pénzügyi közvetlen beruházásainak összege a 2002-es 143 millió dollár után már tavaly is meghaladta a 40 milliárdot, a pekingi vezetés most először fogalmazta meg hivatalos célkitűzésként a hazai cégek globális szerepének erősítését.

A kormányfő a kínai vállalatoknak a globális exportból kivett részesedédének a növelését is a célok között említette.

A bejelentés azt követően hangzott el, hogy a jegybank múlt héten közzétett adatai szerint az ország valutatartalékainak összege június végén meghaladta a 2100 milliárd dollárt. Az állomány az év második negyedében közel 180 milliárddal bővült; a májusi, több mint 80 milliárd dolláros növekmény havi rekordot jelent.

Elemzők szerint a külföldi felvásárlások ösztönzése része lehet annak a stratégiának, amellyek Kína az amerikai dollártól való függését igyekszik mérsékelni.

A kínai bankrendszerben lévő pénz ugyanis ma már dollárban mérve több, mint az amerikaiban, és a növekedés üteme is elképesztő . Havonta körübelül 200 milliárd dollárnyi új hitelt folyósítanak a kínai bankok, ez több, mint az USA-ban a subprime hitelezés fénykorában mért érték - írtuk mai lapunkban.

wen jiabao
Kapcsolódó cikkek