Magyar gazdaság

Csődrekord Csehországban

Soha nem látott számban jelentettek csődöt a cseh cégek az év első felében: a Creditreform hitelminősítő adatai szerint több mint 4000-en, szemben a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 2500-zal. A júniusi, közel 900 bejelentés havi rekordot jelent. A Creditreform úgy számol, hogy a csődesetek száma augusztus végére elérheti a múlt év egészének „termését”, vagyis 5400-at.

A gazdasági válság elsősorban az exportra termelő gyáripari cégeket sújtja, hiszen a termékeik iráni kereslet közel a negyedével esett. Súlyos problémákat okoz ugyanakkor a banki hitelfeltételek szigorodása is: a cseh kereskedelmi kamara szerint a vállalatok 76 százalékának kellett visszafognia a termelését finanszírozási nehézségek miatt.

A cseh GDP az év első negyedében rekordmértékben, 3,4 százalékkal zsugorodott éves alapon, és a hétfőn kiadott májusi ipari adatok alapján a második negyedévre sem várható lényeges javulás. A borúlátást erősíti Miroslav Singer jegybanki alelnök minapi nyilatkozata is, amely szerint 2009 egészét nézve is 3 százalékot meghaladó lehet a GDP-csökkenés üteme. Májusban a jegybank még csak 2,4 százalékos visszaeséssel számolt. Reuters

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek