Magyar gazdaság

Folytatódó amerikai-kínai gazdaságösztönzés

A gazdasági élénkítő intézkedések fenntartásában állapodtak meg az Egyesült Államok és Kína vezetői kétnapos, washingtoni egyeztetéseik során.

Erre szerintük azért van szükség, mert az elmúlt hónapokban ugyan már felbukkantak kedvező gazdasági adatok, az önfenntartó fellendülés még várat magára.

Zhou Xiaochuan kínai jegybankelnök azt mondta, hogy Peking megvárja, amíg az Egyesült Államok elkezdi gazdaságösztönző intézkedéseinek visszavonását, és saját programjának felülvizsgálatáról csak ezt követően fog dönteni.

A két fél ígéretet tett arra, hogy a válság tanulságait levonva igyekszik megteremteni egy kiegyensúlyozottabb fejlődés alapjait. A válság nyilvánvalóvá tette annak a kapcsolatnak a fenntarthatatlanságát, amely a gazdasági szerepek leosztását eddig jellemzete a két ország között: az amerikai fogyasztók hitelből finanszírozott fogyasztása élénk keresletet támasztott a kínai termékek iránt, az ott felhalmozott kereskedelmi többletből pedig Peking amerikai államkötvényeket vásárolt.

A kötvénykereslet felfutása azután a kamatlábak leszorításán keresztül nagyban hozzájárult a 2007-ben kipukkadt ingatlan- és hitelpiaci buborék kialakulásához.

gazdasági válság kína gazdaságösztönzés Amerika gazdaságélénkítés
Kapcsolódó cikkek