Magyar gazdaság

Hidegzuhany a létszámstop - "Bajnai megsértette saját normáját"

Létszámstopot rendelt el az államigazgatásban a miniszterelnök – jelentette be tegnap a kormányszóvivő.

Szollár Domokos elmondta: ez azt jelenti, hogy a megüresedő állásokat sem lehet betölteni, s megbízási szerződéssel sem lehet feladatokat kiszervezni a minisztériumokból, illetve a háttérintézményekből. Az idén ötezer betöltetlen állással számolnak, ez egymilliárd forintos megtakarítást jelent.

 A létszámstop nem vonatkozik a rendőrségnek az utcán, illetve a bűnüldözésben dolgozó erőire. Szintén a kivételek közé tartoznak a Magyarország 2011-es soros uniós elnökségéhez kapcsolódó feladatokat végző szakemberek, valamint az uniós foglalkoztatási projektekben dolgozók. A minisztériumoknak minden hónap 15-éig be kell számolniuk létszámgazdálkodásuk alakulásáról a pénzügyi tárcának.

A Kormányszóvivői Iroda lapunknak elküldött tájékoztatása szerint a döntés a kormány vagy miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó közhatalmi költségvetési szerveknél és a miniszter irányítása alá tartozó közintézményeknél meglévő üres, valamint megüresedő álláshelyekre vonatkozik, a határozatban felsorolt kivételekkel. Az intézkedés 2009-ben mintegy ötezer álláshelyet érint, s mindez körülbelül havi egymilliárdos megtakarítást jelenthet.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének a főtitkára a Világgazdaságnak azt mondta: váratlanul, hideg zuhanyként érte őket a bejelentés, és tartalmi okokból is rendkívüli módon sérelmezik a lépést. Hétfőn tartott ülést az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, ahol a kormány képviselői egyetlen szóval sem utaltak arra, hogy másnap ilyen horderejű bejelentést tesznek. Így Bajnai Gordon megsértette a saját maga elé állított normát, miszerint mindig egyeztet a szociális partnereivel a fontos kérdésekben – állítja Fehér.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bajnai Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Magyar Köztisztviselők Szollár Kormányszóvivői Iroda létszámstop
Kapcsolódó cikkek