Magyar gazdaság

Lefulladt a roncsprémium Romániában

Eddig kevesen használták ki Romániában a nyárra is érvényes roncsautó programot. Az autókereskedők arra számítanak, hogy a program szeptember elseje és december 11-e közötti, harmadik szakaszában jelentősen emelkedni fognak az eladások.

A régi autók kedvezményes beszámítása új jármű vásárlásakor, azaz a roncsprémium program június és augusztus közötti, második időszakára megállapított kvótájának mindössze 12 százaléka kelt el július közepéig.

Összesen 3547 kocsit sikerült értékesíteni június folyamán és július első felében a roncsprémium program keretében, pedig a három nyári hónap alatt 27 936 roncsautó után fizetne prémiumot a román állam. Ezért a jelenleg is futó szakaszban már nem korlátozzák egyre a résztvevők által megvásárolható autók számát, és a maximum 3,5 tonnás haszonjárműveket is belefoglalták a programba.

Júniusban 3153 autó talált gazdára, július első felében azonban az eladások drasztikusan visszaestek, a forgalmazóknak mindössze 394 járművet sikerült értékesíteni a kedvezményes programmal.

A szakemberek szerint a csekély érdeklődésnek alapvetően anyagi okai vannak, írta a Krónika című kolozsvári lap szerdán.

A legnagyobb kvótát a második szakaszban is a Dacia kapta, amely 2895 autót értékesíthetett a program keretében. A francia tulajdonban levő romániai autógyár néhány hét alatt túladott a járműveken. Az eladások tekintetében a Renault Nissan Romania áll a második helyen, 242 gépkocsival, majd az Opel és a Chevrolet következik. Ebből a két márkából összesen 126 autót értékesítettek.

Ha az elkövetkező néhány hétben nem ugranak meg látványosan az eladások, akkor a program második szakasza eredményesség tekintetében messze el fog maradni az elsőtől. Akkor a kvóta 20 ezer jármű volt, az eladottak száma pedig 10 948.

A szakemberek arra számítanak, hogy az eladások száma látványosan nő majd a program harmadik szakaszában, szeptember elsejétől, mert akkor már lízingre is lehet majd autót venni a program keretében, a vásárlók körét pedig kiterjesztik a jogi személyekre is.

Nicolae Nemirschi, román környezetvédelmi miniszter reményei szerint 2011 végéig 60 ezer elavult kocsit sikerül kivonni a forgalomból a roncsprémiumnak köszönhetően. A programban a tíz évnél régebben gyártott, forgalomba helyezett, működőképes autók vehetnek részt. Minden egyes leadott roncsautó tulajdonosa 3800 lej (266 ezer forint) támogatást kap az államtól új gépjármű vásárlására.

Románia gazdasági válság autóeladások autógyártás autóipar autókereskedelem roncsprémium autókereskedők
Kapcsolódó cikkek