Magyar gazdaság

Számíthatnak-e emelésre idén a nyugdíjasok?

Idén novemberben, az eddigi folyamatok tükrében, a nyugdíjasok járadékuk legföljebb egyszázalékos emelésére számíthatnak. Ez az ellátások reálértékének majd négyszázalékos csökkenését jelenti ebben az évben.

A nyugdíjak értékének megőrzését az éves rendszeres szolgálja, amelyet az idén még a várható ár- és nettó béremelkedés átlaga alapján számolnak ki, majd a tényleges folyamatok alapján korrigálják visszamenőleg, ha szükséges, novemberben – írja a Népszabadság.

A novemberi emelésnél - már a nyugdíjasok vásárlási szokásain alapuló - nyugdíjas fogyasztói kosarat veszik figyelembe. Az idősek ugyanis jövedelmükből a népesség átlagánál többet költenek háztartási energiára, ennivalóra és gyógyszerre, míg más dolgokra, mint üzemanyag vagy tartós fogyasztási cikk, kevesebbet.

Az elmúlt három évben a KSH adatai szerint érzékelhető volt az eltérés a két index között: 2006-ban meghaladta az egy százalékot, 2007-ben majdnem három százalék volt, és tavaly is közelítette az egy százalékot.

Jelenleg még csak meglehetős bizonytalansággal lehet megjósolni, hogy idén számíthatnak-e az idősebbek ellátásuk korrekciójára, ám az eddigi adatok azt valószínűsítik, hogy igen. A januári 3,1 százalékos emelés az ez évre a költségvetésben előrejelzett 4,5 százalékos infláción és 1,6 százalékos nettó keresetemelkedésen alapult.

KSH fogyasztói korrekció nyugdíjemelés melés reálérték nyugdíj
Kapcsolódó cikkek