Magyar gazdaság

A minisztériumok körmére néznek jövőre

Kincstárnokok ellenőrzik a jövőben a minisztériumok gazdálkodását.

Kincstárnoki rendszert vezet be a kormány a jövő hónaptól; a miniszterelnök által kijelölt szakemberek a központi költségvetési intézmények gazdálkodását és pénzügyi folyamatait ellenőrzik majd.

A kabinet szerint mindez nem korlátozza az intézmények függetlenségét, mivel a kincstárnokok nem állíthatnak le kifizetéseket és beruházásokat. A költségvetési szigor jövőre fokozódik, pénzügyminisztériumi feljegyzések szerint a kultúra és az egyházak finanszírozása is szűkösebb lesz.

Kincstárnoka a pénzügyi tárcának is lehet, ebben az esetben az esetleges szabálytalanságot a Miniszterelnöki Hivatalnak kell jelezni. Szollár Domokos kormányszóvivő az új intézmény felállításával kapcsolatban tegnap közölte, a kincstárnok a központi költségvetési intézmények, így a minisztériumok, azok intézményei vagy olyan szervek gazdálkodását ellenőrzi, mint például az adóhatóság, a statisztikai hivatal vagy a rendőrség. Nem tartoznak a kincstárnok felügyelete alá az önkormányzatok, a bíróságok vagy az Országgyűlés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

pénzügyek minisztériumok MeH kincstárnok
Kapcsolódó cikkek