Magyar gazdaság

Négy és fél év múlva bevezetik az eurót Magyarországon?

A forint várhatóan 2012-ben lép be az EU egységes árfolyam-mechanizmusába (ERM II), s Magyarországon vélhetően 2014-ben vezetik be az eurót – legalábbis nagy átlagban ezt jósolja a Reuters felmérésében megkérdezett 29 közgazdász elemző.

A válaszadók azonban messze nem egységesek: van, aki már jövőre várja az ERM II-be történő belépést, de olyan szakértő is akadt, aki csak 2015-re tette azt. Ennek megfelelően az eurózóna-csatlakozásra adott előrejelzések is tág határok között szóródnak: a legoptimistább dátum 2013, a legpesszimistább pedig 2017.

A leggyorsabban Észtország és Lengyelország vezeti majd be a térség országai közül az eurót, várhatóan már 2013-ban – vélik az elemzők. A lengyelek ügyében azonban némileg bizonytalanok, rámutatnak a politikai elit elkötelezettségének felemás voltára, illetve a szükséges fiskális kiigazítás nagyságára.

Románia és Bulgária pedig várhatóan egy évvel lemaradva követi a 2014-ben csatlakozó cseh–magyar–lett–litván kvartettet.



Horvátország EU-csatlakozásának várható időpontját 2012-re tették a felmérés válaszadói, Szerbiáét, Montenegróét és Macedóniáét 2016-ra, Bosznia-Hercegovina esetében pedig 2019-re várható ez.

forint euró ERM II Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek