Magyar gazdaság

Padlón a gazdaságunk - A mezőgazdaság a "bűnös"

Mélypont – így összegezhető a szakemberek véleménye a tegnap közzétett előzetes GDP-adatról.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a bruttó hazai termék 2009 második negyedévében 7,6 százalékkal zsugorodott, igaz, a naptári és szezonális hatásokat figyelembe véve a zuhanás „csak” 7,4 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez képest ugyanakkor a visszaesés 2,1 százalékos volt, ez kisebb, mint az első negyedévi. Az év első három hónapjában ugyanis a 2008 negyedik negyedévéhez képest 2,6 százalékkal csökkent.

Éppen ezen – egyelőre csupán előzetes – adatok alapján vélik úgy a szakértők, hogy a magyar gazdaság elérte a mélypontot. Igaz, ez valamivel mélyebben van, mint korábban hittük, az elemzők ugyanis 7 százalék körüli visszaesésre számítottak a második negyedévben. (A Reuters konszenzusa 7,1 százalékot mutatott.)

E mögött többek között a mezőgazdasági teljesítmény alakulása húzódik meg – értenek egyet az elemzők. Bár az agrárágazat súlya elvileg nem meghatározó a GDP alakulásában, a jelenlegi, ingadozásokkal terhelt időszakban a mezőgazdasági termelés is képes számottevő mértékben befolyásolni a GDP-t – mutatott rá lapunk kérdésére Keresztély Tibor, az Ecostat kutatóintézet tudományos munkatársa. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a mezőgazdaság teljesítménye az idén kirívóan rossz lenne, a tavalyi kivételes termésátlagok azonban túl magasra helyezték a lécet. A 2008-as bázishoz képest a mostani eredmények mindenképpen lefelé húzzák az adatokat.

Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a mezőgazdaságot, a magyar gazdaság helyzete alig vagy egyáltalán nem változott az első negyedévhez képest – szögezte le a Reutersnak adott nyilatkozatában Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője. A szakember a mezőgazdasági kibocsátás közel 20 százalékos csökkenésére számít a 2008-as adatokhoz képest, ez éves szinten akár 0,8 százalékkal is hozzájárulhat az alacsonyabb GDP-adathoz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

KSH GDP negyedév kibocsátás bázis termésátlag mezőgazdaság termelés
Kapcsolódó cikkek