Magyar gazdaság

Ázsiába áramlanak a műtárgyak

A jövő év elején Szingapúrban megnyílik a világ legnagyobb, kőolaj és borok mellett műkincsek fogadására is berendezkedő szabadkikötője.

A szigetország repülőtere (Changi) mellett épülő Singapore Free Port vámszabad raktárépületének egyik emeletét a Christie''s műtárgyraktározási részlege fogja bérelni. Az aukciósház szerint Szingapúr ideális helyszínt kínál arra, hogy műgyűjtők, kereskedők és más intézmények biztonságba helyezzenek értéktárgyakat, és azokkal kereskedjenek. A szabadkikötő révén várhatóan megélénkülnek Szingapúrban a műkereskedelmi beruházások, és művészeti vásárhelyszínként is szóba kerülhet a Maláj-félszigettől délre elhelyezkedő egykori brit gyarmat.

Ázsia felértékelődését segíti az is, hogy a műtárgyak raktározása terén hagyományosan erősnek számító genfi szabadkikötő (Geneva Free Ports & Warehouses Ltd.) néhány hónappal ezelőtt elveszítette területen kívüli státusát. A törvénymódosítás nyomán szigorú ellenőrzésekre kell felkészülni a raktárakban, amelyet előszeretettel használnak aukciósházak, galériák és egyéb kereskedők. Ezentúl pontos nyilvántartást kell vezetni a raktárban elhelyezett tárgyakról, azok piaci értékéről, tulajdonosáról és provenienciájáról.

A rendelkezés célja az, hogy ne lehessen rablóásatásokból származó vagy esetleg a második világháború előtt és alatt elrabolt alkotásokat "parkoltatni" a svájci raktárakban. Az ázsiai országokban ugyanakkor sokkal lazább szabályok érvényesülnek, így a svájci szigorítás nyomán várhatóan az ottani raktárakat veszik majd igénybe azok, akik bármilyen okból kifolyólag meg akarják őrizni inkognitójukat.

műtárgy Singapore Free Port Geneva Free Ports & Warehouses Ltd.
Kapcsolódó cikkek