Magyar gazdaság

Kevesen fizetnek sok adót - Az adózók 14,6 százaléka fizette az szja 64,5 százalékát

Az szja bevallások adatai szerint tavaly az adózók 14,6 százaléka viselte az összes adóteher 64,5 százalékát.

Szikora János, az adóhatóság elnöke a hivatal szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az, hogy kevesen fizetnek sok adót, nem magyar sajátosság, hiszen Németországban például az adózók 0,1 százaléka fizeti a jövedelemadó 8, az Egyesült Államokban pedig 1 százalékuk a jövedelemadó 40 százalékát.

Az APEH elnöke ismertette: az bevallások szerint 2008-ban az adózók 24 százaléka, 1,098 millió - az egy évvel korábbinál 55 ezer fővel több - adózó vallott be az éves szintű értékének megfelelő vagy annál alacsonyabb jövedelmet, s az összes adókötelezettség mindössze 1,5 százaléka keletkezett náluk.

Ez azonban nem a ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottakat jelenti, mert az összevont jövedelmet feltüntetők között vannak olyanok is, akik munkaviszonyból származó egyéb jövedelmet (adóterhet nem viselő járandóság, vállalkozói kivét stb.) szereztek, illetve nem volt egész évben munkaviszonyuk - mutatott rá az elnök. Az egész évre vonatkozóan mindössze 345 ezer magánszemély tüntetett fel minimálbér alatti jövedelmet (2007-ben 337 ezer).

Az e jövedelemkategóriába tartozó magánszemélyek ötödének azonban nem volt bérjövedelme, közel kétharmaduk pedig nem egész évben állt munkaviszonyban. Az ebbe a sávba tartozó 509,4 milliárd forint jövedelem 27 százaléka nem bérjövedelem, 52 százaléka pedig tört évre kifizetett jövedelem volt.

A minimálbér és 1,5 millió forint közötti éves jövedelmet 1,384 millió fő - az adózók 30 százaléka - számolt el, ami 3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, ők az összes adókötelezettségből 6 százalékkal részesülnek.

Az 1,5-3 millió forint közötti éves jövedelmet elszámolók aránya az előző évhez hasonlóan közel 29 százalék, az 1,312 ezer fő részesedése az összes adókötelezettségből 27,7 százalék. Három- és hatmillió forint közötti éves jövedelmet közel 502 ezer adózó ért el, s ők fizették az közel 32 százalékát. Hatmillió forint feletti éves jövedelmet az összes adózó 3,6 százaléka - 162 ezer adózó - realizált, ám náluk csapódott le az összes szja kötelezettség 32,5 százaléka.

szja bevallás Szikora János APEH
Kapcsolódó cikkek