Magyar gazdaság

Utánanézhet lakóhelye gazdasági és szociális adatainak!

Mostantól könnyebben kaphatunk információt a hazai kistérségekről. Elkészült Magyarország erőforrástérképe, amely elsősorban munkaerőpiaci szakemberek körében tarthat érdeklődésre számot.

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének fejlesztésében megvalósuló, 3 millió adatot és 9000 térképet tartalmazó adattár képet ad a magyarországi kistérségek rendszerváltás óta bekövetkezett fejlődéséről. Már jelenleg is létezik interaktív térképtár Magyarországon, például a TeIR és a KSH területi atlasza, de ezeknél egyrészt a keresztösszefüggések lekérdezése, másrészt az időbeni összehasonlítás ütközik nehézségekbe.

Jelenleg még csak előzetes (béta) változatban létezik az erőforrástérkép, amely egy ingyenes regisztráció után mindenki számára lekérdezhető. A fejlesztők törekedtek a gyors és egyszerű használhatóságra, de az adatminőségre is hangsúlyt fektettek. A szükséges adatok eddigi nehézkes hozzáférhetősége nyomán eddig alig használták a területi adatokat az érintettek. A szűkebb munkaerőpiaci és gazdasági adatok mellett az adattárból lekérdezhetők társadalmi és infrastrukturális regionális mutatók is. A fejlesztők célul tűzték ki angol nyelvű változat létrehozását is, emellett szeretnék az adatbázist tovább bővíteni.



Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) is igyekszik fejleszteni a saját adatbázisát, amelyben már olyan részletes adatok is rendelkezésre állnak, mint a megszűnt álláshelyek megbontása a megszűnés oka szerint. A szolgálat adattárházának működtetése azonban egyelőre működtetési nehézségekkel küzd.

munkanélküliség kistérség területi különbségek fejlettség
Kapcsolódó cikkek