Magyar gazdaság

ENSZ: Ingyen óvszerrel harcoljunk a klímaváltozás ellen

Az ENSZ népességi kérdésekkel foglalkozó szervezete úgy véli, a kormányzatoknak ingyenes óvszerrel és családtervezési tanácsokkal kellene lassítania a népesség növekedését, mert ezáltal csökkenthető a klímaváltozás.

A szervezet jelentése szerint azokban az országokban, ahol megfelelő a családtervezési és egészségügyi ellátás, a nők termékenységi rátája alacsonyabb. A lakosság számának növekedése meghaladja a Föld kapacitásait, ezért a klímaváltozás idővel katasztrofálissá válhat.

Az ENSZ AP által idézett jelentése ugyan elismeri, hogy nem bizonyított a népesség növekedése és a globális felmelegedés közötti összefüggés, ennek ellenére családtervezést és ingyen óvszer szétosztását javasolja a kérdés megoldására. Az ENSZ már 1987-ben figyelmeztetett a népességnövekedés veszélyeire, akkor úgy vélték, ha a Föld lakosságának száma eléri az 5 milliárdot, katasztrófahelyzet állhat elő.

A WHO szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a klímaváltozás és a nők termékenységének párhuzamba állítása ellentmondásos, mivel az egyén szabadságának csökkenéséhez vezethet.

termékenység ENSZ óvszer klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek