Magyar gazdaság

IMF: "A túl korai kilépés rosszabb, mint a túl késői"

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője a CBI éves londoni konferenciáján leszögezte: egyelőre korai az exit stratégiák életbeléptetése. Dominique Strauss-Kahn úgy látja, a kormányoknak fent kell tartaniuk a válságkezelő lépéseket.

Az IMF vezetője szerint a gazdaság állapota még rendkívül törékeny és a következő hónapok zavaros állapotokat hozhatnak. "A pénzügyi feltételek javultak, de még messze nem normálisak" – fogalmazott Dominique Strauss-Kahn, aki szerint elengedhetetlen, hogy a világ vezetői továbbra is együttműködjenek. A Nemzetközi Valutalap vezetője a Guardian szerint óva intett az exit stratégiák túl korai életbe léptetésétől.

Bár a bizalom kezd visszatérni, számos országban továbbra is alultőkésített a bankrendszer, amit tovább nehezítenek a rossz hitelek. A gyenge pénzügyi pozíciók és a növekvő rontja az helyzetét, a jelentős államadósságok pedig tovább növelik a problémát – fogalmazott az IMF vezetője.

Strauss-Kahn korábban egyértelműen elutasította a Tobin-adó ötletét, most azonban finomabban fogalmazott, mondván: a vita hasznos és számos érdekes elképzelés merül fel.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államokban is mozgolódás kezdődött a pénzmozgások megadóztatása kapcsán, több vezető demokrata politikus mellett a legnagyobb szakszervezet is támogatja az elképzelést. Az miatti aggodalmai ellenére az IMF a gazdaságélénkítő lépések fenntartása mellett foglalt állást. Strauss-Kahn úgy fogalmazott: "a túl korai kilépés rosszabb, mint a túl késői".

IMF államadósság Valutaalap exit stratégia Strauss-Kahn
Kapcsolódó cikkek