Magyar gazdaság

Kína fogja megmenteni a világot?

Mindenki Kínára akarja rábírni akaratát, de senki sem akar söprögetni a saját háza táján. Az IMF vezetője szerint erősebb kínai valutára lenne szükség, mellyel lehetővé válna a kínai belső fogyasztás felpörgetése, na meg csökkenthetné a globális egyensúlytalanságokat – írja a Cashline.

Tudvalevő, hogy a világ legnépesebb országa mesterségesen tartja alulértékelve a jüant, mivel így jelentős versenyelőnyre tud szert tenni a világkereskedelemben mások rovására, illetve óriási dollártartalékokat halmozott fel az elmúlt években, amelynek értéke folyamatosan erodálódik a zöldhasú gyengülésével.

Viszont az USA vezetésével beindult egy olyan akarat keresztül vitele, amely új egyensúlyt akar megálmodni a világ részére, ami amúgy kívánatos is, tudniillik az ázsiai országok, melyek jelentős többlettel bírnak, sokkal nagyobb hangsúlyt helyezzenek a belső fogyasztásra, a deficittel rendelkezők, mint például az USA is, törekedjenek a megtakarítások növelésére.

Az egésszel csak az a probléma, hogy a jelenlegi piaci folyamatok egyáltalán nem ezt erősítik, legalábbis semmilyen strukturális változást nem látni a világban, minden megy a maga régi módján, egyedül a tartós dollárgyengülés az, ami támogathatja egy ideig ezt az egyensúly eltolódást. Mindenki Kínában bízik, de egyedül ők nem fogják megmenteni a világot, hisz náluk is jelentős problémák vannak, még ha ez nem is látszódik közvetlenül. A dollár folyamatos értékvesztése pedig sokkal súlyosabb problémákhoz vezethet a világgazdaságban, hatásai még negatívabbak lehetnek, mint tavaly nyáron, amikor 147 dolláros olajárfolyamot is láthattunk, és minden jegybank és politikus aggódó hangot ütött meg.

Már a GM is pénzt fizet vissza? Egyes hírforrások szerint ma jelentheti be a General Motors, hogy év végén elkezdi visszafizetni azt a 6,7 milliárd dolláros hitelt (most még csak 1 milliárdot), amit az amerikai államtól kapott, köszönhetően az enyhén javuló működési környezetnek, bár ez a 6,7 milliárd csak egy része annak az 50 milliárdos hitelnek, amit a kormánytól kapott. A korábbi megállapodás szerint 2015-ig kell a vállalatnak törleszteni a hitelt, de hát mindannyian tudjuk, hogy a "válságnak már vége" van. Persze arról sem érdemes megfeledkezni, hogy ezen összegen felül a kormánytól még közel 16 milliárd dollárt kapott tavaly decemberben tőke formájában a GM, mely így kvázi állami tulajdonba került.

világkereskedelem IMF dollár GM belső fogyasztás válság
Kapcsolódó cikkek