Magyar gazdaság

Kína maga mögött hagyja a világot

Kína gazdasági növekedése meghaladhatja a 10 százalékot az év utolsó negyedévében a kormány mellett működő állami kutatóintézet szerint.

A gazdaság növekedési ütemének felgyorsulása a beruházások élénkülésének, a rekord ütemben gyarapodó belső fogyasztásnak, az és az ipari termelés stabil növekedésének köszönhető.

A kutatóintézet az idei év egészében 8,5 százalékos gazdasági növekedést vár Kínában, jövőre a növekedés kétszámjegyűre gyorsulhat.

A harmadik negyedévben 8,9 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék(GDP) - egy éven belül a leggyorsabb ütemben -, a másodikban 7,9, az elsőben 6,1 százalék volt a GDP-növekedés.

Mint ismeretes, a héten a világ legtöbb országa esetében az OECD felfelé módosította a jövő évre vonatkozó bővülési prognózisát. A globális gazdaság lassan talpra áll, s ez egyre inkább Ázsia gyorsan növekvő óriásainak köszönhető: Kína 10, India 7 százalék feletti emelkedést produkál 2010-ben a jóslat szerint. Nem elhanyagolható persze az sem, hogy az USA is 2 százalék fölötti GDP-bővülésre számíthat jövőre és 2011-ben is.

A korábbi évektől eltérően az ázsiai óriás exportja gyenge marad, és talán még a válság előtti szintet sem éri el. A kínai viszont meglódulni látszik, így csökken a kereskedelmi mérleg óriási többlete - áll az OECD előrejelzésében.

A kínai növekedés jelentős hatással elhet térségünkre is. Az Economist elemzése szerint Kína tovább építheti birodalmát Kelet-Európában, amely ezáltal kerülhet vissza a térképre.

A lap Kelet felé és messzebbre tekintve című cikke szerint Kína azt a pozíciót foglalhatja el, amelyet Nagy-Britannia töltött be a birodalom összeomlásáig.

gazdasági növekedés GDP belső fogyasztás export OECD
Kapcsolódó cikkek