Magyar gazdaság

A jövő héten dőlhet el a Dubai World sorsa

Az informátori jelentések szerint a hatalmas adóssággal küszködő Dubai World a jövő héten találkozik legjelentősebb hitelezőivel, köztük a Standard Chartereddel, az HSBC-vel, a Lloydsszal a Royal Bank of Scotlanddel, valamint a helyi Emirates NBD-vel és Abu Dhabi Commercial Bankkel.

A 26 milliárd dolláros adóssággal küzdő Dubai World vezetése állítólag a jövő héten találkozik a legjelentősebb hitelezőkkel, akiktől várhatóan a törlesztések átütemezését kéri majd – jelenti a Reuters. A restrukturálás keretében az ingatlanpiaci konglomerátum már felkérte a pálma alakú szigeteket építő Nakheel és Limitless fejlesztő cégeket arra, hogy adjanak hat hónapos türelmi időt a visszafizetésre.

Az IMF tegnapi bejelentése szerint leginkább a brit bankok kitettek a dubaji krízisnek, ezt jelzi a megbeszélés valószínű résztvevőinek összetétele is, hiszen négy brit pénzintézet is található a Dubai World hitelezői között. Az Egyesült Arab Emirátusok tőzsdéjét ma nemzeti ünnep miatt zárva tartották, a katari börze viszont az elemzőket megcáfolva 5 százalékot erősített ma.

A Moody’s szerint elképzelhető, hogy a válság miatt leminősítik az Emirátusokat, de a hitelminősítő nem tartja valószínűnek, hogy ez az érintett nemzetközi pénzintézeteket is károsan befolyásolná. A Moody’s becslése szerint a dubaji kormány is a hozzá kapcsolódó szervezetek adóssága eléri a 100 milliárd dollárt.

Dubaj hitelező Dubai World adósság
Kapcsolódó cikkek