Magyar gazdaság

Beavatkozás nélkül fizetésképtelenné válna az USA

Néhány napon belül az amerikai szenátus elé kerül az államadósság felső határának 290 milliárd dollárral, 12 394 milliárdra való emelését előíró törvényjavaslat, amelyre szerdán bólintott rá – hajszálnyi többséggel – a képviselőház.

Másfél éven belül ez a negyedik emelés, de 2010 elején minden bizonnyal ismét lépnie kell a kongresszusnak, mivel a mostani keretnövelés – a demokrata honatyák egy részének nyomására – elmarad attól, amit a Fehér Ház szükségesnek tart. Így is létfontosságú azonban a 290 milliárdos korrekció, hiszen a jelenleg érvényes eladósodási plafont december 31-éig eléri a washingtoni pénzügyminisztérium, így emelés híján fizetésképtelenné válna az Egyesült Államok.

Miközben az adósságplafon emelését várhatóan támogatni fogja a szenátus, az alsóházban azzal együtt megszavazott újabb gazdaságélénkítő intézkedések könnyen elvérezhetnek, vagy legalábbis egy-két hónapot csúszhat az elfogadásuk. A képviselőházban a republikánusok mellett 38 – „kék kutyaként” emlegetett, fiskális téren konzervatívnak számító – demokrata is nemmel szavazott a 154 milliárdos csomagra, és a felsőházban megfigyelők még nagyobb ellenállásra számítanak.

A részben a bankmentő csomag 787 milliárd dolláros keretének fel nem használt részéből finanszírozandó lépések között szerepelnek autópálya- és egyéb infrastrukturális beruházások, a tanárok és más közalkalmazottak elbocsátását megakadályozó támogatások, valamint a munkanélküli-ellátás meghosszabbítása is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fizetésképtelen Pénzügyminisztérium államadósság USA Fehér Ház Szenátus bankmentő
Kapcsolódó cikkek