Magyar gazdaság

Hat közmunkaprogram indul januártól, az egyik csak romáknak

Január 15-től hat közmunkaprogram indul, összesen 13+2 milliárd forintos összértékben – jelentette be szerdai tájékoztatóján Simon Gábor. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkárának elmondása szerint a programoknak köszönhetően jövőre 25 ezer álláskereső foglalkoztatása valósulhat meg.

A közmunkákban csak regisztrált álláskeresők vehetnek részt, és a résztvevők legalább 50 százalékának rendelkezésre állási támogatásra jogosultnak kell lennie.

Hatmilliárd forintból indulhat el az önkormányzati téli-tavaszi program, 5 hónapon keresztül, míg a januártól augusztus végéig tartó szakmai programokat 4 milliárd forinttal támogatja a tárca. Az erdőművelésben, a vasutak és a vízvédelmi létesítmények mellett, a jelentősebb üdülőhelyeken, valamint a nemzeti parkokban dolgozók számát növeli a több mint 2 milliárd forintos önrész és társfinanszírozás, amelyre az állami kezelőitől, fenntartóitól és a társminisztériumoktól számít a tárca.

A közmunkaprogramok között egyébként első ízben indul jövőre olyan, amelyet kifejezetten romáknak dolgoztak ki. A 3 milliárd forintos keretösszegű, 5 hónapos foglalkoztatást biztosító programnak kettős célja van: a közfeladatok segítése, és a cigányság életkörülményeinek javítása, értékteremtő munkával.

A közmunkaprogramok pályázati felhívásai napokon belül megjelenhetnek, a beadási határidő várhatóan december 21. lesz.

közmunka roma önkormányzat munkaügyi minisztérium szociális
Kapcsolódó cikkek