Magyar gazdaság

Hiányoznak a nagy fúziós ügyek Magyarországon

Rekordmértékű zuhanás várható a fúziókban. A tavalyinál 56 százalékkal kevesebb nemzetközi vállalatfelvásárlásra és -összeolvadásra számít az OECD.

A nemzetközi szervezet tagországait érintő, határokon átívelő ilyen tranzakciók értéke 60 százalékkal, a legnagyobb feltörekvő gazdaságokat (mint Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia, Kína és Oroszország) érintőké 40 százalékkal csökken, 454, illetve 80 milliárd dollárra.

Az OECD adatai szerint az idén nem volt vállalatfelvásárlás, illetve -összeolvadás formájában megvalósult FDI-beáramlás hazánkba. Hiányoznak a nagy fúziós ügyek is. Ami ezek közé számított volna, az nem jött össze, Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal például nem engedélyezte a Magyar Telekom és a ViDaNet egyesülését, pedig ritkán hoz tiltó határozatot.

Egyes cégelemzők szerint a bajba jutott kisebb vállalkozások készséggel kínálják magukat életerős cégeknek, amelyeknek lendületet is adhatnak. A „kicsik” egymással való fúziója ugyancsak hiányzik. Házasságuk viszont kívánatos lenne, mert nemcsak magukon segítenének, hanem talán az elaprózódott hazai cégstruktúrán is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fúziók esés OECD rekord
Kapcsolódó cikkek