Magyar gazdaság

Megszavazta a T. Ház a 2010-es költségvetést

Elfogadta az Országgyűlés a 2010-es költségvetést. A képviselők 201 igen és 179 nem szavazattal fogadták el a büdzsét.

A zárószavazás előtt néhány kisebb módosító javaslatról kellett még dönteni, így többséget kapott az M44-es út Kecskemét és Békéscsaba közötti szakasza előkészítésének 3 milliárdos támogatása. Az, hogy a törvényjavaslatnak meglesz a többsége, várható volt: már a módosító javaslatok szavazása során kiállt a költségvetés mellett az SZDSZ, Kóka János frakcióvezető pedig a múlt héten jelezte, a zárószavazáson is az igen gombot nyomják meg a liberálisok képviselői.

Azonkívül, hogy az MSZP-ből Warvasovszky Tihamér utasította el a költségvetést, néhány nem szavazat azért az SZDSZ-nél is öszszejött: ellenezte a büdzsét Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre és Velkey Gábor. A büdzsére nemmel szavazott a teljes Fidesz- és KDNP-frakció, valamint a függetlenné vált MDF-esek és még néhány másik független képviselő.

Bajnai Gordon tegnap a parlamentben napirend előtt, majd a zárószavazás után is értékelte a 2010-es költségvetést. Úgy öszszegzett: a büdzsé a válsággal szemben kemény, nehéz szívvel lehet támogatni, de jó lesz rá építeni. A Fidesz kritikáira reagálva megjegyezte, cinikus ma azt bírálni, „aminek beérő gyümölcseit örömmel aratjuk le holnap”. Bajnai szerint józan állami gazdálkodást örököl a következő kormány, attól eltérni felelőtlenség. „A magyar állam pénzügyei rendben vannak” – mondta a miniszterelnök.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint nem lesz tartható a 2010-re prognosztizált 3,8 százalékos hiánycél. Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa emlékeztetett: a jegybank novemberi jelentésében 7 százalékos hiány-előrejelzés szerepel. „Ezért a jövőre felálló új kormánynak nagyon hamar hozzá kell nyúlni a költségvetéshez” – mondta Varga. AV


[enews_gallery id='189666']

Bajnai Országgyűlés szavazás költségvetés 2010
Kapcsolódó cikkek