Magyar gazdaság

Mikor lépjen az ország az euró előszobájába?

Nincs megszabva, mennyi időt tölthet egy ország az euró előszobájának tekintett ERM II árfolyamrendszerben. Ha az euróbevezetéstől egyelőre messze vagyunk is, legalább ezen már gondolkodhatunk, és szakértőktől ezzel kapcsolatban különböző véleményeket hallhattunk.

A hivatalos álláspont szerint a lehető legrövidebb időt, azaz a megszabott két évet kell eltölteni az árfolyamrendszerben, mivel az árfolyamsáv egyben spekulatív támadásokra is lehetőséget nyújt.

Ezzel érvelnek azok, akik szerint korai lenne a jövő tavaszi ERM-csatlakozás. Csakhogy az árfolyamrendszeren belül már nemcsak az MNB, hanem az Európai Központi Bank is beavatkozhat a valuta védelmében, habár erre korábban nem volt szükség.

Ez persze főként annak köszönhető, hogy hiteles belépési forgatókönyvvel rendelkezett az aspiránsok többsége, eddig csak egyszer, Észtország esetében fordult elő, hogy kicsúszott az egyik euróbevezetési feltételből, így elutasította az EU a felvételét.

A maastrichti feltételeken túl pedig azt is figyelembe kell venni, hogy számos területen igényel alapos felkészülést a valutacsere. Habár szóban szinte valamennyi politikus elkötelezett a csatlakozás mellett, az előkészületekkel mégsem állunk jól, ez a későbbiekben fennakadásokat és károkat okozhat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

euró ERM II Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek