Bokros Lajos, az Európai Parlament képviselője szerint van ok óvatos optimizmusra, a jövő évi költségvetés megalapozott, azt átvilágította az IMF, az Európai Bizottság és a Költségvetési Tanács is. Stumpf István arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, amelyet az állami vállalatok adóssága jelent a költségvetés számára.

Az idén és jövőre összesen 1000 milliárd forinttal kevesebb bevétellel kell gazdálkodnia a költségvetésnek a gazdasági visszaesés miatt – mutatott rá Oszkó Péter. A veszteséges állami vállatokat először fenntartható pályára kell állítani, s csak azután lehet az adósságukat konszolidálni – jelezte a pénzügyminiszter.

László Csaba arra figyelmeztetett, hogy decemberben még érheti meglepetés a Pénzügyminisztériumot, hiszen a társasági adóbeérkezésének határideje december 20., s e területről a vártnál akár 100 milliárd forinttal kevesebb is lehet a bevétel. Békesi László szerint a gazdaság növekedést hosszabb távon csak a reformok képesek megalapozni – derül ki a távirati iroda jelentéséből.

Ugyanitt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy fogalmazott: a fiskális politika végső célja középtávon nem a 3 százalék körüli hiány stabilizálása, hanem a kiegyensúlyozott költségvetés. Az államadósság csak úgy faragható le, ha sikerül megvalósítani az államháztartás hosszú távra szóló egyensúlyát. VG