Magyar gazdaság

Nem találják a vállalkozók Bajnai 400 milliárdját

Sehol sem találják azt a négyszázmilliárd forintot a vállalkozók érdekképviseletei, amiről Bajnai Gordon kormányfő a költségvetés hétfői elfogadása után azt állította, hogy jövőre ennyivel több pénz maradna a hazai cégeknél – számol be a csütörtöki Magyar Nemzet.

Az iparkamara és a vállalkozók szövetsége szerint az adóemelések a járulékcsökkentésnél sokkal többet húznak ki a zsebükből. Lapunk a Miniszterelnöki Hivataltól és a pénzügyi tárcától is megkérdezte, milyen tételekből áll össze a bejelentett négyszázmilliárd forintos megtakarítás. A kancellária kérdésünkre nem válaszolt, és a Pénzügyminisztérium is elzárkózott a részletek ismertetésétől.

A szaktárca válaszában csak annyit közölt, hogy a kérdéses összeg főként a foglalkoztatást terhelő adó- és járulékcsökkentésekből áll össze. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az eva kulcsa, az áfa, a jövedéki és a társasági adó növelése, valamint a növekedése idén és jövőre még akkor is százmilliárd forintot vesz ki a vállalkozások zsebéből, ha ebből levonjuk a járulékcsökkentések terhét.

A kamara korábban közölt számításai szerint a megnövekedett hitelkamatok is rontják a mérleget, ráadásul a válság miatt beállt kereslet-visszaesés miatt 1200 milliárd forinttal kevesebb összbevétele lesz a hazai vállalatoknak – írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

Bajnai vállalkozók érdekképviselete vállalati bevétel
Kapcsolódó cikkek