Magyar gazdaság

A nyugdíjrendszer nem egy versenyautó, hanem inkább egy tankhajó

Nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, mivel a rendszer az elmúlt időszak döntéseivel fenntarthatóvá vált – hangoztatta Bajnai Gordon kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén.

„Egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika, vagy a négyévenkénti választási ciklus ezt rángatni akarja” – jelentette ki a miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén a Parlamentben. Bajnai Gordon szerint erre nincs szükség, inkább kiszámíthatóság, nyugalom, kiegyensúlyozottság, biztonság, stabilitás és reményre kell.

„A nyugdíjbiztosítás rendszerét újra lehet gondolni, de ebben viszont nem kell kapkodni, a nyugdíjrendszer ugyanis nem olyan, mint egy versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban” – mondta a kormányfő. Bajnai inkább egy tankhajóval példálózott, ahol „egy-egy fordulást jó előre kell meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt”.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak. Megemlítette, hogy az Idősügyi Tanács a Gyurcsány-kormány által létrehozott és Időskor Kerekasztal javaslataival kapcsolatban megvizsgálta, hogy az egymástól teljesen eltérő nyugdíjmodellek hogyan működnének a magyar társadalomban.

A Bajnai-kormány kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kért a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot, módosították a svájci indexálás szabályait, emelkedett a – idézte fel az intézkedéseket Bajnai. A „kényszerűen elvett” 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik. Bajnai szerint széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

Fidesz: az MSZP 70 évre emeli a nyugdíjkorhatárt

„A Gyurcsány Ferenc által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal jelentése szerint az MSZP-kormány 70 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt” – hangoztatta Iván László. A Fidesz országgyűlési képviselője kijelentését egy idézettel támasztotta alá, mely szerint a dokumentumban az áll, hogy „az öregségi nyugdíj korhatára 2009-ben egységesen 62 év lesz, ami 2020-ra 65, 2050-re 68, 2100-ra 70 évre emelkedik”.

Egy másik idézés alapján „a kívánatos célállapot szerint az állami nyugdíjrendszer hosszú átmenetet követően kizárólag egy alacsony összegű, általános adóbevételekből finanszírozott, 70 éves kortól fizetendő alapnyugdíjból áll”.

Iván szerint a jelentés azt is tartalmazza, hogy az életkor emelése mellett, teljesen privatizált, egyéni számlás nyugdíjrendszert akarnak bevezetni. „Ezek a mondatok ismerősek lehetnek, mert az MSZP ezzel vádolja a Fideszt, és a párt nyugdíjpolitikáját” – mondta Iván László. Kiemelte, hogy a Fidesz megőrzi a nyugdíjak reálértékét, és a párt nem kívánja bevezetni a svéd modellt, a Gyurcsány-korszak folytatása azonban a 70 éves nyugdajkorhatárral, és a nyugdíjak privatizálásával jár.

nyugdíjügyek Bajnai Gordon MSZP Fidesz nyugdíj
Kapcsolódó cikkek