Magyar gazdaság

Harc a spekulánsok ellen – A hadsereg lép fel az áremelés ellen Venezuelában

Hugo Chavez venezuelai elnök közölte, hogy a katonaság lefoglal minden olyan üzletet, vállalkozást, amely árdrágítással reagál az ország valutájának leértékelésére.

A venezuelai elnök szerint semmi ok nem szól az árak emelése mellett, a spekulánsok üzleteit pedig átadják a munkásoknak. Chavez szerint a bolivar legalább 17 százalékos leértékelése növelni majd a gazdaság versenyképességét és csökkenti az importtól való függőségét - tudósít a BBC.

Az intézkedés bírálói szerint azonban a leértékelés csak tüzeli az inflációt, amely máris 25 százalékos szintet ért el. A leértékelés hallatán a venezuelaiak megrohanták a boltokat, hogy felvásárolják az importcikkeket, mielőtt az intézkedés hatályba lép.

A bolivar árfolyamát 2005-ben értékelték le utoljára. Az elnök most közölte, hogy ezúttal két árfolyamsávot vezetnek be, 2,60 dollárt a fontos importcikkekre és 4,30 dollárt az olyan termékekre, amelyeket nem tekintenek feltétlenül szükségesnek. Chavez azt reméli, hogy a kettős árfolyam segít majd a nem szükséges importcikkek kiszűrésében és élénkíti az tevékenységet. Oscar Meza, a Cendas gazdasági műhely vezetője úgy látja, hogy a leértékelés 33 százalék fölé emeli az inflációt.

Venezuela infláció import leértékelés spekuláns export Chavez
Kapcsolódó cikkek