Magyar gazdaság

Több ezer munkahelyet őriz meg idén a kormány

A kormány idén 2 milliárd forintot fordít a Munkaerőpiaci Alapból munkahelyteremtésre és –megőrzésre – jelentette be Simon Gábor a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkárának elmondása szerint 2010-ben munkahelyteremtő beruházások támogatására 1,5 milliárd forintos keretösszeget határozott meg a kormány, amelyből 1400 munkahely teremthető.

Magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásaira 200 millió forintot fordítanak, ami 250 új munkahelyet eredményez, a távmunkahelyek létesítéséhez kapcsolódó program központi forrása pedig 444 millió forint, amelyből mintegy 600 új távmunkahelyet hoznak létre. A munkahelymegőrző támogatás keretösszege 500 millió forint, ebből 3500-4000 munkahelyet terveznek megőrizni.

A Munkaerő-piaci Alap tanácsa egyébként 2010. január 6-án döntött a 2010-re vonatkozó központi munkahelyteremtő pályázatokról, munkahelyteremtő, -megőrző programokról. A döntés nyomán várhatóan februárban indulnak el ezek a programok. Az államtitkár elmondása szerint a kormány elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban működő kis- és középvállalkozásokat támogatja majd.

Tavaly a központi pályázatok keretében, a Munkaerő-piaci Alapból 2,5 milliárd forintot fordítottak munkahelyteremtésre és -megőrzésre. A munkahelyteremtés esetében 251 vállalkozásnál 2.296 új munkahely létrehozására 555 millió forintot fordítottak.

Simon Gábor munkahelymegőrzés munkahelyteremtés szociális program
Kapcsolódó cikkek