Magyar gazdaság

Hogyan verte át Görögország a világot?

Egy ötödik emeleti kis londoni irodába vezetnek a Görögország pénzügyi trükkjeivel kapcsolatos nyomok. Ott működik ugyanis az a cég, a Titlos PLC, amelyet 2009 elején azért hoztak létre, hogy segítsen elleplezni Hellász államadóssági manővereit. Ebben - így vagy úgy - az európai pénzügyi rendszer és a New York-i Wall Street is segédkezett.

Innen vezényelték azokat a műveleteket, amelyek során egy görög kereskedelmi bank az amerikai Goldman Sachs bankházzal együttműködve olyan származékos pénzügyi eszközöket, derivatívákat használt Görögország 300 milliárd dolláros államadóssága elleplezésére, amiket a másodrendű jelzálogpiaci (subprime) válság kialakulásának egyik fő okaként emlegetnek. Az elgondolás arra épült, hogy hasznot húznak az Európai Központi Bank alacsony kamatú készpénz-helyezési akcióiból, amelyekkel a válság során nehéz helyzetbe került pénzintézeteken kívántak segíteni.

"Csupán 22 nappal a Titlos megalapítása után a National Bank of Greece (NBG) és a Goldman Sachs 5,1 milliárd euró (6,96 dollár) értékű eladásával bízta meg a a szóban forgó irodát" - tudta meg a Wall Street Journal. A vevő az NBG volt.

A Titlosra hárult az a feladat, hogy Görögországgal kapcsolatba lépve lebonyolítsa a kifizetést a két fél között. Ezt követően az NBG kedvező válságkölcsön fejében felajánlhatta biztosítékként az értékpapírokat az EKB-nak. Az általános európai idegességet az váltotta ki, hogy ezt a példát sokan és sokszor követhették azóta. "Az államadósság valódi szintjét elrejtő pénzügyi manőverek nem csak Görögországra és a Goldman Sachsra voltak jellemzőek" - mondta Gerald Corrigan, a pénzintézet elnöke.

Ennek ellenére legutóbb - uniós kollégáival találkozva - szabályosnak nevezte az eredeti konstrukciót Georgiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter, arra hivatkozva, hogy ezekről az statisztikai hivatala is tudott. A Moody''s hitelmínősítő ugyancsak értékelte a 2009-es megállapodást.

A történet előzményei 2001-ig nyúlnak vissza. Athén még az eurót bevezetésekor kereste meg az amerikai bankházat, nyilván azzal a szándékkal, hogy bújtatott ügyletekkel fedezze a deficitet. "Pusztán egyetlen ilyen ügylet eurómilliárdokat tüntetett el a görög deficitből az Európai Bizottság szakembereinek a szeme elől" – írta a New York Times. A Goldman Sachs összesen 15 milliárd dollár értékű kötvényügyletet menedzselt Görögországnak devizaswap tranzakcióval, s ebből 735 millió euró (1 milliárd dollár) haszonra tett szert.

A görög adósság-ügyek kapcsán az elmúlt hetekben számos kérdés felmerült már. Ezek közé tartozik többek között az, hogy a Wall Streetnek mekkora szerepe lehetett az eurózóna tag- és esetleg más államok eladósodásában? Vagy hogy más eladósodott tagállam alkalmazott-e hasonló eszközöket? A Görögország és a Goldman Sachs között létrejött bonyolult "valutacserét" jelenleg az Európai Unió vizsgálja.

Az egyik legutóbbi hír szerint négy görög nagybankot minősített le a Fitch Ratings. Köztük van a Goldman Sachs partnere, a National Bank of Greece is.  

trükkök görög válság goldmann sachs költségvetés
Kapcsolódó cikkek