Magyar gazdaság

Melegétel-utalvány - Ráfaragtunk?

Az adóhatóság szigorúan bünteti azokat az élelmiszerboltokat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek, s cukor, konzerv, kávé vagy ital vásárlásakor elfogadják az utalványokat.

Az APEH január 21-i tájékoztatója világossá tette, hogy jelentősen szűkült az úgynevezett melegétel-utalványok elfogadó helye.

Az utóbbi években ugyanis – miután gyakorlatilag megszűntek a munkahelyi étkezők, leálltak a konyhák – általánossá vált, hogy a korábban adómentesen juttatott utalványokat élelmiszerboltokban készpénz-helyettesítő fizetőeszközként is elfogadták. Ennek most véget vetett az adóhatóság, s jelezte: szigorúan büntetik, mulasztási bírsággal sújtják a rendelkezést megszegőket - írja a Népszabadság.

Feszült helyzet alakult ki több ágazatban is az APEH tájékoztatása nyomán, ezért levélben kérnek segítséget Kiss Péter társadalompolitikai minisztertől, s az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén azt javasolják: az Országgyűlés még ebben a ciklusban módosítsa a költségvetési törvényt – mondta a Népszabadságnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Mint mondta: több ágazatban – a kereskedelmen kívül a vasiparban, a bányászatban – arról egyeztek meg a munkaadók a szakszervezetekkel, hogy 12-18 ezer forint értékű melegételutalványt kapnak a dolgozók, amellyel élelmiszerboltokban is vásárolhatnak. Mára azonban kiderült, hogy elszámították magukat, ugyanis a boltokban letiltották az utalványok elfogadását.

melegétel-utalvány cafeteria oét APEH
Kapcsolódó cikkek