Magyar gazdaság

Pénz az önkormányzatoknak - Több is lesz, ha találnak

Legalább 1,4 milliárd forintra pályázhatnak az idén a működésképtelen helyi önkormányzatok. Ez a keretösszeg – ahhoz képest, hogy ebben az évben mintegy 80 milliárd forinttal csökkent a települések, megyék állami támogatása – viszonylag alacsony, de az év folyamán átcsoportosítással megemelhető, ha találnak pénzt az állami költségvetésben.

A kérelmeket év közben folyamatosan lehet beküldeni, a szaktárca vezetője – az előre nem látható, soron kívüli esetek kivételével – három alkalommal dönt: május 10-én, szeptember 10-én, illetve november 15-én.

Persze nem ez az egyetlen pénzszerzési lehetőség, de ez váltja ki a legtöbb vitát. Míg ugyanis például az önhikis (önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések kiegészítő támogatása) pályázatok objektív és szigorú kritériumrendszer alapján dőlnek el, addig ennél a – hivatalos szóhasználattal „egyéb” – támogatásnál jóval nagyobb a miniszter mérlegelési jogköre.

Balassagyarmat város, ezért elvileg jobb pénzügyi helyzetben kellene lennie, mint a települések többségének, mégis a legrászorultabb önkormányzatok közé tartozik. Ennek az az oka, hogy mindössze 16 és fél ezren laknak itt, ennek ellenére rengeteg pénzt kell működésre költeniük, hiszen az oktatási, egészségügyi, szociális és kulturális intézményeik a fél megye lakosságát is kiszolgálják – mondta el a Világgazdaságnak Csach Gábor alpolgármester.

A helyzetet jól jelzi, hogy hatalmas a város költségvetési főöszszege – mintegy tízmilliárd forint –, s az idén például 875 milliós működési, illetve 201 milliós fejlesztési hiánnyal kalkuláltak. Ezért indulni fognak ezen a pályázaton is, bár túl sok bevételre nem számítanak, hiszen az elmúlt években is csak 10-20 millió forintot kaptak – mondja Csach Gábor.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

intézmény önkormányzat működésképtelen költségvetés rászorult pályázat
Kapcsolódó cikkek