Magyar gazdaság

Wittinghoff: rágalmazás-hadjáratot indított a Fidesz

Közleményben reagált Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Fidesz helyi szervezetének utasítására, miszerint le kell mondania a város uszodabotránya miatt. A polgármester szerint a Fidesz rágalom-hadjáratot indított ellene.

Wittinghoff közleménye szerint mivel a parlamenti választáson a Fidesz színeiben induló képviselő-jelölt másképpen nem tudna bekerülni az országos médiába, azt a megoldást találta ki, hogy nagy nyilvánosság előtt megrágalmazza őt. „Teszi ezt annak tudatában, hogy képviselő-jelöltként védi őt a mentelmi jog. A tények azonban makacs dolgok, az igazság nagyon gyorsan ki fog derülni„ – írja közleményében Budaörs polgármestere.

Wittinghoff indoklása szerint Budaörsön jelenleg a Fidesz-KDNP és a velük szövetségben lévő Budaörsi Vállalkozók Egyesülete alkotja a többséget az önkormányzat képviselő-testületében. Vagyis minden, ami Budaörsön történik, csak az ő szavazataikkal, az ő jóváhagyásukkal és beleegyezésükkel lehetséges.

A városban immár harmadik éve épül az uszoda-sportcsarnok. A közbeszerzési eljárás során egy olyan cég, a Baucont Zrt. nyerte el a kivitelezés lehetőségét, amely nem volt elég tőkeerős, és a világgazdasági válság hatására csődbe jutott. A kivitelezőt természetesen a jobboldali többségű önkormányzat választotta ki.

A 2007-ben elindult beruházás munkálatai egészen 2008 nyaráig rendben lévőnek tűntek. Addigra már elkészült a beruházás jelentős része. Ekkor azonban a kivitelező súlyos pénzügyi zavarba került. Az addig számára hitelező pénzintézet – a gazdasági világválság hatására -, óvatosabb üzletpolitikára tért át, és felbontotta a céggel a kockázatosnak ítélt szerződését.
 
Ekkor az önkormányzat súlyos dilemma elé került. Azonnal bontsa fel a szerződést ő is a bajba jutott kivitelező céggel, annak tudatában, hogy az újabb közbeszerzés, és az időbeli csúszás jelentősen megdrágítaná a beruházást? Avagy keressen más megoldást?
 
A képviselő-testület – amelyben kétfős többsége van a jobboldalnak -, szinte egyhangúan úgy határozott, támogatja a kivitelezőt, hogy egy másfajta pénzügyi konstrukcióban – egy faktor cég közbeiktatásával – próbáljon meg talpon maradni.

Amikor a beruházás – több különböző szakértői vélemény szerint – már 90-95 százalékos készültségi fokban volt, fel kellett mondani a szerződést, ugyanis a cég nem fizette az alvállalkozóit, s a munkák leálltak. Mindez 2009 márciusában történt. A Baucont Zrt. felszámolási eljárása 2009 májusában kezdődött meg.

Az uszoda eredeti vállalási ára 3,5 milliárd forint volt. Ebből az összegből részben a faktorcégen keresztül 2,5 milliárd forintot fizettek ki. Továbbá 200 millió forintot levontak a vállalási árból, mert a cég nem tudta teljesíteni azt, amire szerződött. A fennmaradó 800 millió forint jelenleg is vita és per tárgya a kivitelező – illetve a faktor cég - és az önkormányzat között. Ebből az összegből fedezhetőek az addig elvégzett munkák, és  javíthatók ki a korábbi munkák hibái, hiányosságai.

Ezen perek kimenetelét is súlyosan veszélyezteti, hogy a Fidesz olyan – egyébként valótlan – adatokat hoz nyilvánosságra, amelyek hátrányba hozhatják az önkormányzatot a jogi eljárás során.

A Fidesz szerint egymilliárd forintot törvénytelenül fizettünk ki. Ha a szakértők szerint 90-95 százalékos készültségi fokban volt az uszoda, akkor  a 2.5 milliárd forint, amelyet az önkormányzat eddig kifizetett, meg sem közelíti a 3,5 milliárdos beruházás készültségi foka alapján fizetendő értéket.
Ráadásul, ezekről a kifizetésekről természetesen nem a hivatal és nem a polgármester döntött. Minden esetben a testület hagyta jóvá, ahol a jobboldal van többségben.

Wittinghoff Tamás azt tartaná helyesnek, ha az igazságszolgáltatás erre hivatott szervei foglalnának állást az uszoda-sportcsarnok építésével kapcsolatos ügyekben, és nem egy olyan politikus, aki éppen választási kampányát folytatja.

wittinghoff tamás Budaörs Fidesz uszoda
Kapcsolódó cikkek