Magyar gazdaság

Korrupt az egész világ?

Két és fél év elzárásra ítélte március közepén a bíróság a romániai Nagybánya polgármesterét, Cristian Anghelt, akit korrupciós bűncselekmény elkövetésében találtak vétkesnek. A 10 legnagyobb korrupciós ügy között említették 2009-ben Japánban azt a postai csalást, amikor fogyatékkal élők szervezetei számára kialakított kedvezményes postaköltség rendszerével éltek vissza. Két külföldi példát említünk, ám korántsem mondhatjuk azt, hogy a korrupciós ügyek az országhatáron kívül rekednek.

Egyes társadalmakban, kultúrákban szinte kötelező korrumpálni, a gazdaság gyakorlatilag nem működik nélküle, más kultúrákban viszont üldözendő bűncselekmény. Az, hogy létezik, nem kérdés. De harcolnunk kell-e ellene, vagy nem tehetünk semmit, s bele kell nyugodni a megváltoztathatatlanba? Vajon az egész társadalom, a teljes gazdaság, illetve a politikai közélet is fertőzött? Egyáltalán milyen mélyre hatoltak a fertőzés gyökerei?

Többek között ezekre a kérdésekre keresett választ a DGS GLOBAL RESEARCH abban „Korrupt az egész világ?” című – nem reprezentatív – felmérésében, melyet a Világgazdaság felkérésére készített. A vizsgálat során ugyanis kíváncsiak voltunk minden korcsoport, aktívak és inaktívak véleményére egyaránt, azonban a közülük is kiemelten a hazai gazdaságban vállalatok/vállalkozások tulajdonosaként, felső- vagy középvezetőként dolgozók hozzáállására a témához.

Bár az online kutatás alig három hétig futott a kutató honlapján, több mint ezerkétszáz kitöltő bizonyította, hogy a témakör rendkívüli módon foglalkoztatja a közvéleményt. A résztvevők nagy létszáma azért is érdekes, mivel nem telemarketing, illetve közvetlen eszközök segítségével történt elérésük, csupán a DGS GLOBAL RESEARCH saját kapcsolati hálóján keresztül „terült el” az információ a kutatás tényéről.
Úgy látszik azonban, a korrupcióról mindenkinek van véleménye és meglepő a téma „forrósága” ellenére, hogy jelentős számú kitöltő kívánt ennek hangot adni. A kutatás főbb eredményei március 25-én, csütörtökön látnak napvilágot a Világgazdaság című napilapban.

A felmérés adatait pedig ugyanezen a napon egy konferencián is kommentálják hazai közéleti személyiségek illetve vállalatvezetők, Többek között Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója, Drajkó László, a Microsoft ügyvezető igazgatója, Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Dr. Lakatos Péter, az Amcham Transparency Council vezetője is véleményt mond a témáról. KI

korrupció magyarországon DGS Global Research Microsoft ügyvezető Drajkó László
Kapcsolódó cikkek