Magyar gazdaság

Libatolvajozták Bajnait - A pofontól kijózanodtunk

Mintha látszana a fény az alagút végén, Magyarország számára közeledne az alagút kijárata a válságból - jelentette ki Bajnai Gordon Békés megyei látogatásának első állomásán Nagyszénáson csütörtökön.

A miniszterelnök, aki átadta a Toolex Fémfeldolgozó Kft. új üzemcsarnokát elmondta: a legújabb felmérések szerint az ipari termelés januárban mintegy 5,7 százalékkal növekedett az előző esztendő hasonló időszakhoz képest, pedig korábban éppen az ipar szenvedte meg legjobban a válságot.

Miközben Bajnai Gordon megtekintette az üzemet, az utca túloldalán néhány csendes megfigyelő ácsorgott, alkalmi transzparenst emelt a magasba a vendégek távozásakor a következő felirattal: Libatolvaj!  - írta tudósításában a beol.hu.

"Olyan Toolex Kft.-kre, akik a munkahelyek megőrzésével, megtartásával, fejlesztésekkel, a válság közepén befektetésekkel hajlandóak a jövőbe tekinteni. Vagyis a saját hátukon viszik majd ki Magyarországot abból a válságból, amelybe másfél évvel ezelőtt belekerült" - hangsúlyozta.

Wittmann János, a 17 éve Nagyszénáson működő, és elsősorban speciális mélyfúró eszközöket gyártó vállalkozás ügyvezető igazgatója az MTI-vel közölte: a németországi magánszemélyek tulajdonában álló társaság termelésének zömét a német partnervállalatának szállítják, ahonnan a világ számtalan országába kerülnek tovább. A termelési volumen 10-15 százalékát pedig a hazai, illetve a román piacon értékesítik.

A kft. napjainkban mintegy 120 munkatársat foglalkoztat. Az új csarnoképítés nettó 404 millió forintba került, amelyhez 161 millió forintos kormányzati, illetve uniós támogatás járult hozzá.

Bajnai a Szolnoki főiskolán

"Magyarország másfél éve a világon kialakult válság miatt kapott egy hatalmas pofont, ami sok más országot megszédített, hazánk azonban mintha ettől kijózanodott volna" - mondta Bajnai Gordon a Szolnoki Főiskolán vállalkozóknak, helyi lakosoknak és főiskolai hallgatóknak tartott gazdasági fórumon.

Bajnai Gordon az ország mostani helyzetét úgy jellemezte: "ahhoz képest ahonnan egy évvel elindultunk, egészen jól állunk, de azt alapul véve, ahol mindannyian lenni szeretnénk, még nagyon hosszú, küzdelmes út vár ránk".

A miniszterelnök felsorolta, hogy az elmúlt egy évben mi történt a válság enyhítéséért, megjegyezve: az elkerülhetetlen lépéseket úgy próbálták megtenni, hogy ha fájdalmasak is, ne legyenek elviselhetetlenek. A leglényegesebb változásoknak nevezte a nyugdíj- és a szociális rendszer átalakítását és az adócsökkentést

Bajnai gazdasági válság avatás
Kapcsolódó cikkek