Magyar gazdaság

Német-francia "műholdháború" robbant ki

Vizsgálatot követel a német kormány az Európai Űrügynökség (ESA) meteorológiai műhold-projektjével kapcsolatban, mert azt gyanítja: a francia pályázó dömpingajánlattal nyerte el a kulcsfontosságú megbízást.

Az ESA 2015-től kívánja pályára állítani a harmadik generációs meteorológiai műholdakat, amelyek a jelenlegieknél is pontosabb felvételeket tudnak majd készíteni. Az ötmilliárd eurós megbízásért a német EADS, illetve a francia Thales indult harcba (utóbbi egy kisebb német partner, a brémai OHB bevonásával).

Az űrügynökség bejelentése szerint a két ajánlat technológiai szempontból egyenrangú, ugyanakkor az árakat figyelembe véve úgy határoztak: a Thales-szel kezdenek részletes tárgyalásokat. Így nemcsak Európa legnagyobb szatellit-megbízásától esne el az EADS, hanem a technológiai versenyben is háttérbe szorulna. Márpedig mind Német-, mind Franciaország egyenként 34 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a Meteosat projektben, és az üzletből is ennek megfelelő részesedésre tart igényt a két ország.

Klaus-Dieter Scheurle német közlekedési államtitkár úgy véli, hogy a franciák dömpingárat ajánlottak a megbízás elnyerése érdekében, és így az elbírálás nem volt objektív. Emiatt Berlin rendkívüli vizsgálatot követel az ESA háza táján - értesült a Handelsblatt.

Az érintett vállalatok egyelőre nem akartak nyilatkozni az ügyben. Az ugyancsak összeurópai projektként futó Galileo műholdas navigációs rendszer kapcsán egyébként hasonló összezördülések voltak a nagy gazdasági hatalmak között.

 

Klaus-Dieter Scheurle műholdháború Thales Galileo Európai Űrügynökség esa EADS
Kapcsolódó cikkek