Magyar gazdaság

"A bankok azzal jöttek, hogy szabályok nélkül akarnak működni"

Gordon Brown beismerte, hibát követett el, amikor pénzügyminisztersége idején nem hozott keményebb rendszabályokat a bankokra vonatkozóan.

A brit munkáspárti miniszterelnök 1997-2007 között pénzügyminiszterként felügyelte a területet. "Ténylegesen az az igazság, hogy globálisan és országosan is jobban kellett volna szabályoznunk őket" – fejtegette Brown erről az időszakról beszélve. Elismerte, hogy a közérdeket a bankok elé kellett volna helyeznie, de – mint mondta – tanult a tapasztalatból.

A miniszterelnök a BBC jelentése szerint úgy fogalmazott: "az 1990-es években a bankok mind azzal jöttek hozzám, hogy szabályozás nélkül szeretnének működni, az emberek pedig mind arról panaszkodtak, hogy túlzottan erős a bankok szabályozása". "Megtanultam, hogy nem szabad odafigyelni, ha egy iparág arról beszél, hogy mi a jó neki, hanem a közérdekét kell figyelembe venni" – sommázta tapasztalatait Brown egy televíziós interjúban.

A Munkáspárt mai sajtótájékoztatóján a kormányzó alakulat elismerte, hogy erősebb korlátozást kellett volna alkalmazniuk egyes befektetési bankokkal szemben, de hozzátette, hogy ez a probléma világszerte számos kormányt érintett.

 

miniszterelnök Bank szabályozás Brown munkáspárt
Kapcsolódó cikkek