Magyar gazdaság

Adórendszer - Mit várhatunk a következő kormánytól?

Ma még nem lehet tudni, hogy – a másfél hét múlva megtartandó országgyűlési választások eredményeként – a következő négy évben ki irányítja az országot, milyen kormány alakul, de abban mindenki egyetért, hatalmas munkára vállalkozik.

Március elején egy sorozatot indítottunk útjára, amelyben fontos gazdasági területek, ágazatok helyzetét térképezzük fel, s szakértők segítségével arra keres-sük a választ, mik lesznek a legfontosabb és legsürgetőbb feladatai az új parlamentnek, kabinetnek. Mai témánk az adórendszer.

Az első lépések egy hosszú úton – ekként összegezhető az utóbbi négy év teljesítménye az adózás és közteherviselés terén. Egy egyszerűbb és versenyképesebb adórendszer megvalósítása ugyanakkor a következő kormány feladata lesz.

A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány igen eltérő eredményességgel kezelte ezt a területet. A mérleg az adózás tekintetében mindenképpen az utóbbi javára billen, hiszen a 2006 őszétől foganatosított megszorítások lehűtötték a gazdaságot, és a magyar adóterhelést minden összehasonlításban csúcsokra emelték. Az utóbbi egy évben azonban az adókkal kapcsolatos módosítások nemcsak kijelölték az irányt az egy-két hónapon belül megalakuló új kabinet számára, hanem a lakosság és a vállalkozók számos, évek óta hangoztatott követelése valósult meg általuk.

Ezek közé tartozik az úgynevezett élőmunkateher mérséklése, ami a munkavállalók körében a személyi jövedelemadó sávhatárának 5 millió forintra emeléséből, a munkáltatóknál pedig a tb-járulék 5 százalékpontos csökkentéséből áll össze. Előbbi kapcsán még érdemes megjegyezni: törvény rögzíti, hogy az szja-sávhatár 2011-től 15 millió forintra emelkedik, ez kvázi egykulcsossá tenné a magyar jövedelemadózás rendszerét.

Az már más kérdés, hogy 2006-ban a hivatalba lépő Gyurcsány-kormány egy teljes, ráadásul saját maga által alkotott adócsomagot helyezett egy tollvonással hatályon kívül, egyetlen passzus „kigyomlálása” tehát a következő kabinetnek sem okozhat gondot. Erre egy magát a munka kormányaként definiáló Fidesz-kabinet biztosan nem passzióból kerítene sort, a 2011-es szja-sávhatár azonban – szakemberek korábbi jelzése szerint – komoly lyukat üthet a jövő évi büdzsén. A legutóbbi módosításoknak hála csökkent az úgynevezett marginális adóék is, vagyis a béremelésnek – havi bruttó 200 ezer forintos keresetnél – csak az 52 százalékát viszi el az adó- és járulékteher a korábbi 71 százalék helyett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tb-járulék Gyurcsány Bajnai adórendszer jövedelemadó egykulcsos Fidesz adózás adó
Kapcsolódó cikkek