Magyar gazdaság

"Átmenetileg kirakhatjuk Görögországot az eurózónából"

A kisebbik német kormánypárt, az FDP képviselője szerint elképzelhető, hogy Németország elutasítja a görögök megsegítésére vonatkozó tervet és ehelyett egy időre kizárhatják Görögországot a monetáris unióból.

Jürgen Koppelin a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva nem tartotta kizárhatónak, hogy Berlin nem hagyja jóvá Görögország európai uniós megsegítését. A szabad demokrata politikus a költségvetési megszorítások bevezetéséhez kötötte az anyagi támogatást.

A képviselő a Reuters jelentése szerint nem tartotta kizárhatónak, hogy – amennyiben Németország nemet mond rá – Athén egyáltalán nem részesül anyagi segélyben és egy időre el kell hagynia az eurózónát. Koppelin úgy látja, hogy ez nem jelentené a monetáris unió szétesését, sőt, Görögországnak is kedvezne, hiszen a nemzeti valutát le lehet értékelni, ezzel élénkítve az exportot.

A jelek szerint Németországban belpolitikai kérdéssé vált a görögök megsegítése, amely ellen elsősorban a kisebb koalíciós párt, az FDP tiltakozik, miközben Angela Merkel kancellár is célzott már arra, hogy a görög segély megadása nem magától értetődő. Mind az eurózóna vezetője, Jean-Claude Juncker, mind az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet kizárnak tartotta, hogy Görögországot kizárják a térségből – erre vonatkozólag egyébként nem is állítottak fel szabályokat.

Németország kizár eurózóna Görögország
Kapcsolódó cikkek