Magyar gazdaság

Már tervezik a szuperlézert

A fejlesztés tíz évre a világ élvonalába helyezi Európát

Sokak szerint a kutatás-fejlesztés legjobb magyarországi hagyományait képviseli az a szegedi beruházás, amely a lézertechnika több területén legalább egy évtizedre a világ élvonalába helyezi Európát. Az európai Extreme Light Infrastructure (ELI) szuperlézerprogram megvalósítására Csehországot, Magyarországot és Romániát választották ki Brüsszelben.
„Egy 13 országból álló európai konzorcium döntött a 780 millió eurós összköltségű óriásprojekt kialakításáról a lézerfizika minden várakozást felülmúló fejlődése láttán” – idézte fel az előzményeket Szabó Gábor akadémikus, a lézerkutató csoport vezetője. A pályázatra öt EU-tagállam – Csehország, Nagy-Britannia, Franciaország, Magyarország, Románia – jelentkezett, s végül az(ok) nyert(ek), ahol kormányzati kötelezettségvállalás volt a finanszírozásra.

A program három helyszínen – Bukarestben, Prágában és Szegeden – valósul meg, és mindhárom ország felé európai elvárás, hogy világviszonylatban egyedülálló eredményeket produkáljon. Ezzel összhangban a projekt keretében Szegeden is olyan fejlesztés valósul meg, amely önmagában is kiemelkedő eredményekkel gazdagítja a tudományt. A szuperlézer segítségével az ún. attotudományban végre lehetővé válik az elektronmozgás minden eddiginél alaposabb tanulmányozása több területen is. A megépülő berendezést a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig rengeteg mindenre lehet alkalmazni. Mivel a megcélzott intenzitás és teljesítménytartomány ma még előreláthatatlan effektusokat is produkálhat, újabb alkalmazások is lehetségesek. „A ma még nem prognosztizálható felfedezések hatására számos Nobel-díjas eredmény is születhet, amelyben magyar tudósok is osztozhatnak” – jegyezte meg Szabó Gábor.

Az Új Magyarország fejlesztési terv Gazdaságfejlesztési operatív programjának keretében európai uniós támogatással kezdődhet meg a szegedi ELI szuperlézerprojekt előkészítése. A 992 millió forint támogatást elnyerő pályázat fő fejlesztését jelentő lézerberendezés tervezése és előkészítése a szegedi Öthalomban, az egykori szovjet laktanya területén zajlik majd.

A tényleges beruházás várhatóan 2011-ben kezdődik meg, az építés és a fejlesztés költségei szintén európai uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében kerülhetnek finanszírozásra, ennek érdekében Magyarország 2010 márciusában benyújtotta az operatív program módosítására vonatkozó kérelmét Brüsszelhez. A teljes projektköltség megközelíti a 245 millió eurót, így az előkészítés részeként szükséges lesz a későbbiekben a fejlesztés nagyprojektté minősítése iránti kérelem beadása is az Európai Unióhoz.

Az óriásprojekt főbb jellemzői

Beamline rendszer kialakítása Prágában, 260 millió eurós beruházással

Attoszekundumos, 100 petawattos lézerközpont megépítése Szegeden, mintegy 245 millió eurós beruházással

Fotonukleáris kutatóközpont megépítése Bukarestben 280 millió eurós beruházással

Attoszekundumos, 100 petawattos lézerközpont megépítése Szegeden, mintegy 245 millió eurós beruházással

Fotonukleáris kutatóközpont megépítése Bukarestben 280 millió eurós beruházással -->

Magyarország szuperlézer
Kapcsolódó cikkek