Magyar gazdaság

Chikán: a gazdaság problémái a közszférából adódnak - videó

A magyar versenyképességről kétféleképpen címmel szervezett rendezvényt a a Magyar Közgazdasági Társaság Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztálya. Az eseményen Chikán Attila és Czakó Erzsébet a Vállalati versenyképesség válsághelyzetben c. munkát ismertette, majd Oblath Gábor mutatta be a Romlott-e Magyarország nemzetközi versenyképessége a 2000-es években c. kutatás eredményeit.

Tartósan növekvő termelékenység vezet társadalmi jóléthez – jelentette ki Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján. A versenyképességi helyzetértékelés tekintetében a vállalatok meglehetősen egységesek – derült ki a szakember által készített tanulmányból. A legsürgetőbb kérdésnek a feketegazdaság visszaszorítását, a közigazgatás átalakítását, a szakképzés és az egészségügyi rendszer javítását tartják a vállalkozások – foglalta össze a volt gazdasági miniszter az eredményeket.

Czakó Erzsébet előadásában rámutatott: a válság hatására a vállalatoknál visszaszorult az innováció, nagyon kevesen tartják ezt a tényezőt fontosnak. A cégek inkább a költségeket, a marketinget, és az értékesítést helyezték előtérbe. (Érdemes megemlíteni, hogy a Boston Consulting Group idei nemzetközi felméréséből kiderült: a kínai cégvezetők 95, a dél-amerikiak 90, az indiaiak 89, az egyesült államokbeli vállalatvezetőknek pedig 72 százaléka gondolja úgy, hogy az innováció kulcsszerepet játszik a gazdaság növekedésében. - A szerk)

Nézze meg az előadásokról készített videót is:



Más megközelítésben vizsgálta a magyar versenyképességet egy kutatásban Oblath Gábor, a Költségvetési Tanács tagja. Az egykori monetáris tanácstag az egyik gazdaság másikhoz viszonyított kompetitivitását a külpiaci részesedés alakulásával közelíti meg. A GDP-növekedést ugyanis átmenetileg eltérítheti a költségvetési politika. 2006-ra megállt a magyar gazdaság versenyképességének javulása, de nem feltétlenül a reálárfolyam alakulása miatt. Olykor hiába van leértékelődés, az külső piacvesztéssel jár – emelte ki.

További részletek

Oblath Gábor feketegazdaság versenyképesség chikán attila
Kapcsolódó cikkek