Magyar gazdaság

Megelőzzük Szlovákiát, Szlovéniát - Előreléptünk versenyképességben

Magyarország a tavalyi 45. helyről a 42. helyre került az IMD 2010-es versenyképességi rangsorában - közölte a svájci IMD, a világ egyik vezető üzleti iskolája az MTI-vel.

Az IMD magyarországi partnere, az ICEG European Center honlapja szerint az IMD minden évben elkészíti a versenyképességi rangsort a nemzeti partnerek közreműködésével.

A közlemény szerint hosszú évek óta először nem az Egyesült Államok, hanem Szingapúr végzett az első helyen, a második Hongkong lett, az Egyesült Államok "csak" a harmadik helyet szerezte meg. Az IMD honlapján közzétett közlemény szerint azonban minimális a különbség az első három helyezett között.

A legfrissebb ranglistán Szlovákia a tavalyi 33-ról a 49. helyre, Szlovénia pedig a 32-ről az 52-re csúszott. Románia helyzete nem változott, továbbra is az 54 helyen áll, Lengyelország viszont a tavalyi 44. helyről a 32. helyre került - olvasható az IMD honlapján.

A közlemény szerint az IMD államadóssági stressztesztje Magyarország esetében 2022-re, míg a görögök esetében csak 2031-re prognosztizálja, hogy az államadósság a 60 százalékára csökken.

A legsúlyosabb a helyzet az erősen eladósodott Japánban, amely az IMD tanulmánya szerint csak 2084-ben lesz képes adósságait az éves GDP 60 százalékára leszorítani. Erről további részleteket itt olvashat

versenyképesség IMD
Kapcsolódó cikkek