Magyar gazdaság

Az elsők között a térségben

Habár Magyarország gyengébb teljesítményt nyújtott tavaly a külföldi működőtőke-befektetések terén, az Ernst & Young (E&Y) európai befektetési környezetet s versenyképességet vizsgáló adatai szerint ezzel együtt is a térség legjobban teljesítő államai között található.

 A külföldi befektetések által tavaly létesített munkahelyek száma alapján a kelet-európai régióból mindössze Lengyelország előzte meg hazánkat, a befektetési projekteket számba vevő listán pedig Lengyelország és Románia teljesített csak jobban.
A hagyományosan a franciaországi La Baule-i befektetési világkonferencián ismertetett, nemzetközi vállalatvezetőkkel készített interjúk alapján összeállított jelentésből kiderül: térségünk, benne Magyarország is gyengébben muzsikált mind a teremtett munkahelyek, mind a megvalósított projektek száma alapján, mint egy évvel korábban. A projektek száma régiós szinten 40, Magyarországon 36 százalékkal csökkent, ez a tanulmány összeállítói szerint elsősorban az egész közép- és kelet-európai térségbe vetett bizalom megingását tükrözi, de e bizalom persze hazánk iránt is megcsappant a költségvetési, gazdasági és politikai problémák miatt. Magyarországra az összes befektetési projekt 2 százaléka érkezett tavaly. Annak ellenére, hogy a múlt évben csak 64 befektetési projekt valósult meg nálunk (szemben a tavalyelőtti százzal), még így is valamivel több mint hétezer új munkahelyet teremtettek a befektetők – igaz, ez is negyvenszázalékos visszaesést jelent. Ezzel együtt is a befektetők által a határokon túl teremtett összes új munkahelynek a 6 százalékát sikerült hazánkba vonzani – derül ki az adatokból. A régió országai közül egyébként egyedül Szlovákiában sikerült több munkahelyet teremteni, mint egy évvel korábban (+44 százalék), de ott a bázis nagyon alacsony volt, s északi szomszédunk még így is két hellyel Magyarország mögött, a 8. helyen végzett a teremtett munkahelyek számát figyelembe véve.
Hogy az egész térségben viszszaesés volt, annak az az oka, hogy a gyártó cégek (autóipar, elektronika, számítástechnika) kisebb befektetéseket valósítanak meg, mint korábban. Habár a teljes régióban mérséklődött a teremtett munkahelyek száma, így is sikerült megelőzni Nyugat-Európát.
Egyébként – mint ebből is következik – továbbra is az a befektetési tendencia olvasható ki a tanulmányból, hogy egyre kisebb méretű projektek választják
Európát helyszínül. S nem csak térségünkben. Erre jó példa Nagy-Britannia, ahol csaknem hétszáz projekt által húszezer munkahely jött létre, azaz átlagban harminc állás projektenként, valamint Franciaország, amelynek 25 fős átlaga jóval a magyar 110 vagy a lengyel 73 fő alatt van.
Ami a világtendenciákat illeti: globálisan 39 százalékkal csökkent tavaly a külföldi működőtőke-befektetések értéke, ezen belül az Európába érkezetteké 36 százalékkal. A kontinensünkön megvalósult projektek száma ennél kevésbé, 11 százalékkal mérséklődött, s a teremtett munkahelyeké is ismét csökkent, ezúttal 16 százalékkal. Nyugat-Európában ez utóbbi adat –18 százalék volt – olvasható ki a jelentésből, amelyből az is kiderül, hogy leginkább a szolgáltatási szektor sínylette meg a válságot. Érdekes és erősödő trend, hogy Európában is egyre aktívabbak a kínai és az indiai befektetők.


Készülődő projektek Magyarországon

A már folyó tárgyalások státusa alapján legalább húsz befektető magyarországi beruházására számítanak még az idén az ITD Hungary Zrt.-n keresztül – mondta Kilián Csaba.

A megbízott vezérigazgatótól azt is megtudtuk, hogy ezek a cégek csaknem 400 millió euró értékben fektetnének be Magyarországon, összesen több mint háromezer munkahelyet teremtve.

Eddig az idén 12 beruházást jelentettek be az ITD Hungaryn keresztül a befektetők, ezzel csaknem 1500 új magyar munkahelyet teremtve, megközelítőleg 400 millió euró értékben.

A megbízott vezérigazgatótól azt is megtudtuk, hogy ezek a cégek csaknem 400 millió euró értékben fektetnének be Magyarországon, összesen több mint háromezer munkahelyet teremtve.

Eddig az idén 12 beruházást jelentettek be az ITD Hungaryn keresztül a befektetők, ezzel csaknem 1500 új magyar munkahelyet teremtve, megközelítőleg 400 millió euró értékben. -->

külföldi befektetések megvalósult projektek befektetési tendencia
Kapcsolódó cikkek