Magyar gazdaság

G20-csúcs - Előrelépés a globális válság kezelésében

Fontos előrelépés történt a torontói G20-csúcstalálkozón a globális gazdasági válság kezelésében - mondta az amerikai elnök a vasárnapi zárónapon, utalva arra, hogy a legfejlettebb gazdaságok ígéretet tettek az államháztartási hiány felére való csökkentésére 2013-ig.

Barack Obama a kétnapos tanácskozás végén kijelentette, hogy a deficitek jelentős csökkentésére van szükség a piacok meggyőzése érdekében. Mint fogalmazott, a tartós növekedéshez költségvetési fegyelem kell.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nem adhatja fel minden ország egyszerre a gazdaságösztönző programokat. Azt mondta, hogy míg közép és hosszú távon a deficitcsökkentés a cél, rövid távon folytatni kell a gazdaság ösztönzését célzó költekezést azokban az országokban, amelyek ezt megengedhetik. Minden országnak el kell dönteni, milyen rugalmasan tudja ösztönözni a gazdaságot és serkenteni a munkahelyteremtést, jelentős eladósodás nélkül - mondta.

Obama több más vezetőhöz hasonlóan megjegyezte, hogy a világgazdaság még törékeny állapotban van. Jelezte, hogy az Egyesült Államokban a magas csökkentéséhez és az üzleti beruházások fellendítéséhez további állami költekezésre lehet szükség. Kiemelte, hogy a központi serkentő programok elhamarkodott leállítása újabb recessziós hullámvölgyet válthat ki.

Obama sikeresnek nevezte a G20-csúcsot, megjegyezve, hogy a világgazdaság 85 százalékát képviselő országok vezetői megegyeztek a válságra adott lépéseik összehangolásában. Előrelépés történt annak biztosításában, hogy a kilábalás erős és tartós legyen, a pénzügyi rendszer reformjában, valamint egy sor, az országok jólétét és biztonságát érintő globális kérdésben.

Kiemelte, hogy a résztvevők összehangolják erőfeszítéseiket a munkahelyteremtés érdekében. Utalt rá, hogy a bizalom újjáépítése céljából Európa is elkötelezte magát a banki szféra nagyobb átláthatósága és az úgynevezett stressz tesztek mellett.

A világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait tömörítő G20-as csoport tanácskozása - a deficitcsökkentési ígérettel - amerikai elemzők szerint kedvező hatással lesz a valutapiacokra, az euróra. A csúcstalálkozón azonban nem történt olyan jelentős lépés, amely eloszlathatná a befektetők aggodalmait a globális gazdasági kilábalás bizonytalanságával kapcsolatban - mutattak rá szakértők.

Obama globális válság G20
Kapcsolódó cikkek